Бившият благоевградски митничар Методи Митовски, който стана първият българин, осъдил полицията за незаконно подслушване, вчера си получи присъденото обезщетение от 4000 лв. Сумата, която е взел от МВР, е над 5000 лв. заради начислените лихви, призна той, пише Struma.bg.

Това стана, след като ВКС остави в сила решението на САС, с което бе отменено колоритното решение на съдия Владимир Ковачев от Благоевградския окръжен съд, който отхвърли иска от 50 000 лв. срещу ОД на МВР – Благоевград и вместо това полицейската дирекция бе осъдена да изплати на ексмитничаря обезщетение от 4000 лв.

Методи Митовски заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди след отговор от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) на Бойко Рашков, което установява, че от 30 януари до 30 март 2009 г. е бил подслушван неправомерно. От проверката стана ясно, че на 21 януари 2009 г. тогавашният председател на Окръжен съд Красимир Аршинков е одобрил две искания на ОД на МВР – Благоевград за прилагане на СРС-та спрямо Методи Митовски – едното за данъчни престъпления, а другото за документно. Даденото разрешение за използване на СРС срещу Митовски е по искане на РЗБОП, в което са посочени няколко текста от НК – чл. 253, 255, 256, 257 и чл. 308, по които, с изключение на чл. 253 НК, нито едно от останалите престъпления не попада в обхвата на тези, за които е предвидено използването на спецсредства. С решение от 21 ноември 2016 г. окръжният съдия Владимир Ковачев отхвърли претенцията на Методи Митовски.

Освен че актът му беше изпълнен с мотиви от Евангелието от Лука и сентенции от Хораций и Сенека, в него се развиваха тези, които поставят въобще под въпрос възможността някой някога да осъди държавата за незаконно подслушване, или поне силно я ограничаваха, а другият мумотив беше за изтекла давност. С решение от 21 юли 2017 г. състав на Софийския апелативен съд с председател Алексей Иванов и членове Елизабет Петрова и Елена Тахчиева отхвърля всички тези на първоинстанционния съд и постановява ОДМВР – Благоевград да плати на М. Митовски 4000 лв. обезщетение. Решението на САС е оспорено пред ВКС. Тричленен състав на ВКС с председател и докладчик Борислав Белазелков и членове Борис Илиев и Димитър Димитров потвърждава решението на САС и присъдената компенсация от 4000 лв. за Методи Митовски.

В решението обаче ВКС за първи път коментира специално въпросите, които се поставят във връзка с обезщетяването на моралните вреди от незаконно използване на СРС. В него се подчертава, че държавата отговаря за вредите от незаконосъобразно използване на специалните разузнавателни средства не само когато те са прилагани без разрешение от компетентния орган, но и когато такова разрешение е издадено. Върховните съдии разграничават две хипотези – когато вредите са от неоснователно обвинение, дори разрешението да е било надлежно, и когато разрешението е издадено, без да са налице законовите предпоставки за това