От края на 30-те телевизията е основният източник на информация за стотици милиони по света, превръщайки се в могъщо средство за комуникацията. Независимо дали я оплювате или я обожавате, Телевизията все още е най-мащабното средство за оформяне на публичното съзнание и задаване на обществения дневен ред. До пика на социалните мрежи тя определя и това, което остава като култово, запомнящо се и уникално в съзнанието на хората.
Всяка седмица милиарди хора застават пред телевизорите си, за да погълнат порция от любимите си предавания, от новините, които са се случили през изминалия ден и от прилежащите към тях реклами, появяващи се на всеки 20-25 минути. И въпреки цялата си сила, интернет все още не е достатъчно могъщ, че да измести телевизията.

Затова и важността на дадено събитие често се измерва по онези ключови, иконични кадри, които са се забили в съзнанието на хората по света.

Това е един процес, в който телевизията откликва на тенденциите в обществото и сама ги задава.

Ето кои са едни най-запомнящите се моменти от телевизионната история в световен мащаб. Това са онези паметни кадри и коментари, които са останали и до днес и ще се помнят още поколения напред.


Сватбата на принцеса Даяна и принц Чарлз

 


Приказката за обикновената детска учителка и принца достига своята кулминация на 29 юли 1981 г. с една от най-запомнящите се сватби в историята. Тя е излъчвана пряко по телевизията като по груби данни над 750 млн. души са гледали събитието. Отразяването на живо от катедралата "Св. Павел" в Лондон дава на хората любимата принцеса от народа. 16 години по-късно зрителите отново се събират пред телевизорите, за да проследят погребението на лейди Даяна, отново предавано на живо.Гърдата на Джанет Джексън

 

На 1 февруари 2004 г. в почивката на финала за Супербол изпълнението на Джъстин Тимбърлейк и Джанет Джаксън се превръща в един от най-скандалните моменти в историята на телевизията. В предаване на живо Тимбърлейк къса част от роклята на партньорката си, оставяйки едната й гърда и предизвикателният й пиърсинг да се видят в националния ефир.

Инцидентът бива коментиран многократно както в Америка, така и по целия свят, а Федералната комисия за комуникации наложи на CBS рекордната глоба от 550 000 долара за показване на нецензурно съдържание в прайймтайм. И Тимбърлейк, и Джаксън се извиниха за постъпката. Цялата ситуация доведе до нови реглуации в отразяването на събития на живо като забавяне от 6 секунди на излъчванията и повишаване на глобите за показване на неподходящо съдържание с над 12 пъти.


Откриването на Световния панаир в Ню Йорк през 1939 г. - първото телевизионно предаване 


 

Световният панаир в Ню Йорк през 1939 г. е едно от най-големите събития в световен мащаб за времето си. Тогава RCA (Radio Corporation America) представя на гостите на панаира телевизията, а самото събитие е отразявано на живо от NBC. Именно с тогава NBC започва редовни предавания от мястото на събитието, превръщайки го в значим момент за телевизионната журналистика.Елвис Пресли в "Шоуто на Ед Съливан"

 

От 1948 го 1971 г. "Шоуто на Ед Съливан" е най-популярното телевизионно предаване, където се появяват всякакви артисти, музиканти и хора от шоубизнеса. И все пак през 1956 г. едно име се оказва пречка за водещия. Според него "дивата музика" на новоизгряващата звезда Елвис Пресли не се вписва в представите за семейно шоу. Когато обаче Пресли се появява в шоуто на основния конкурент - "Шоуто на Стийв Алън" и печели огромни рейтинги, Ед Съливан решава да преосмисли позицията си по въпроса.

Малко по късно Елвис се появява и при него, а пред телевизорите застават 60 млн. души - абсолютен рекорд за рейтинг на предаване по телевизията до този момент. Този резултат на практика отваря вратата на рокендрола към домовете на амерканците, легитимирайки го. 8 години по-късно Beatles разбиват рекорда на Елвис Пресли с 73 млн. зрители. - 45% от домакинствата в страната, които въобще притежават телевизор.Майк Тайсън захапва ухото на Ивендър Холифийлд

 

Прословутият мач за световната титла в тежката категория на бокса от 1997 г., провел се в Лас Вегас, и до днес остава в историята като едно от най-противоречивите спортни събития. В третия рунд по време на клинч Тайсън, който е известен със скандалното си поведение, захапва първо дясното, а после и лявото ухо на Холифийлд. Тайсън е дисквалифициран и се налага охраната да го изблъсква в собствения му ъгъл, за да бъде озаптен.Процесът срещу Адолф Айхман

 

Адолф Айхман е един от архитектите на Холокоста през Втората световна война. След края й той успява да избяга и да се скрие в Аржентина. Израелското разузнаване обаче хваща дирите му и през 1960 г. той е заловен и тайно прекаран в Израел, където се изправя на съд за престъпленията си. Процесът започва на 11 април 1961 г. като всяко негово заседание се предава пряко от ABC (Тогава все още Capital Cities Broadcasting Corporation). Делото продължава 56 дни, по време на които са разпитани 112 свидетели с ужасяващи истории за зверската, създадени от Айхман. И до днес кадрите са изключително тежки за гледане. През 2015 г. BBC 2 създава филм за процеса - The Eichmann Show, в който се пресъздава продукцията на ABC.


Отразяването на атентата от Олимпийските игри в Мюнхен 

 

На 5 септември 1972 г. единадесет членове от израелския олимпийски отбор са взети за заложници от палестинската терористична организация Черният септември с искане за освобождаване на 200 палестински затворници в Израел. Телевизионното отразяване на случая има ключова роля. Камерите на местните медии улавят опита на германските власти да освободят заложниците, което на практика предупреждава похитителите за готвената акция. Така телевизията без да иска саботира спасителната операция. В крайна сметка покрай атентата и последвалите престрелки загиват общо 17 души.Клането на площад "Тянанмън"

 

Студентските протести в Китай между 15 април и 4 юни 1989 г., които впоследствие се превръщат в Клането на площад Тянанмън, са една от най-бруталните акции на власт срещу собствения си народ. Студентите протестират за демокрация и либерализиране на начина, по който страната се управлява. Комунистическата партия обаче изкарва срещу тях танковете. Стотици са убитите. Събитията стават обществено достояние заради отразяването от CNN. Иконичните кадри как китайски студент застава на пътя на танковете са запазени и до днес в съзнанието на хората, когато се заговори за тези събития.Уолтър Кронкайт съобщава за убийството на Джон Кенеди

 

За мнозинството от американците убийството на президента Джон Кенеди е един от най-трагичните моменти в историята на страната. През мандата си той се радва на любовта на голяма част от хората и новината за смъртта му предизвиква огромни вълни на скръб. Може би най-иконичният момент от тези събития са не кадрите от самото убийство, а съобщаването за него от едно от най-големите лица на телевизията - Уолтър Кронкайт.

Прекъсвайки първо сериала "Докато светът се върти" новинарят съобщава за стрелба по Кенеди. Малко по-късно той показва снимка, заснета секунди преди изстрела, а около час след това съобщава и трагичната новина - Джон Кенеди е убит. Самият Кронкайт, който е модел за идеалния водещ на новини, се поддава на емоцията и просълзен довършва съобщението.Отразяването на войната във Виетнам

 

Войната във Виетнам е първата "война по телевизията". Новинарските камери влизат в действие и в домовете на американците пристигат кадри на ранени и мъртви войници. От мястото на събитието за CBS предава Уолтър Кронкайт, който по това време вече си е спечелил реномето на "Най-доверения човек на Америка". Той се среща както с ключови лица от генералния щаб, така и с войници от предните линии. И макар с времето Кронкайт да вижда много неща, които го разубеждават от нуждата от тази война, той не изразява публично мнението си до 1968 г. На 27 февруари същата година той обаче излиза с коментар по CBS, за който президентът Линдън Джонсън заявява, че му е показал как наистина губи подкрепата на средния американец. За мнозина кратката реч на Кронкайт е и началото на края на войната във Виетнам.


Възходът и падението на Ричард Никсън

 

Ричард Никсън е американският президент, който най-ясно може да усети ефекта на телевизията върху собствената си кариера. От една страна неговата реч за кучето Чекърс му спечелва национална слава. По време на кампанията за преизбирането на Дуайт Айзенхауер Никсън е кандидат за вицепрезидент. Срещу него обаче се появяват обвинения, че е злоупотребил с фондове и е приемал неподходящи подаръци.

В телевизионно обръщение той прави една от най-въздействащите речи до този момент. В нея той разказва за единствения подарък от кампанията, който е запазил за себе си - кокер шпаньола Чекърс, на когото дъщеря му толкова се зарадвала, че нямало как да върне. Речта е толкова затрогваща, че помага за изборните резултати и Никсън се оказва в Белия дом.

 

Години по-късно, вече като президент втори мандат, на Никсън се налага да подаде оставка, отново по телевизията. Въпреки че по време на кампанията скандалът с подслушването на централата на демократите в хотел "Уотъргейт" не предизвиква дори и малка пречка за преизбирането му, година по-късно комисията по случая, от която медиите ежедневно предават новини, прави скандала огромен, а наставката "гейт" вече е нарицателно за политическа каша с епични размери. Всички доказателства сочат, че президентът все пак е имал пряко участие в подслушването на опозицията.

Конгресът се подготвя за започване на процедура по импийчмънт и, за да избегне публичното унижение, Никсън сам подава оставка. На 8 август 1974 г. той се обръща към американците в телевизионно обръщение, с което обявява, че се оттегля от президентския пост.


Първият телевизионен дебат в историята на президентските избори - Кенеди срещу Никсън


 

И въпреки че кариерата на Ричард Никсън като цяло е белязана от борбата с медиите, може би най-директното му поражение от "малкия екран" идва в първия президентски дебат, предаван на живо по телевизията. Преди него Никсън е определян като безспорен фаворит за победа. Той е по-подготвен, с повече опит и има зад себе си речта за Чекърс. По време на дебата обаче Кенеди се проявява пред камерите като по-спокоен. Той, за разлика от републиканския си опонент, приема да му бъде поставен грим, със щаба си тренира само и единствено задаването на остри въпроси и като цяло изглежда по-добре.

За разлика от това Никсън е леко болен, поти се под светлината на прожекторите, а отговорите, които дава са в обяснителен режим. Всичко това представя на телевизионните зрители един уверен Кенеди и един притеснен Никсън. Не е изненада кого те определят за победител. В крайна сметка той печели и изборите. Показателен в случая за силата на телевизията е фактът, че до последно тези, които са слушали дебата, са смятали, че републиканецът е спечелил заради по-добрата си обосновка. Затова и до днес този дебат е образец за визуалното изкуство в PR-а.Кацането на "Аполо 11" на Луната

 


"Една малка крачка за човека, една огромна стъпка за човечеството". С тези думи Нийл Амрстронг става първият човек, кацнал на Луната. Събитието е излъчено директно по телевизията като зрителите виждат всичко с до няколко минути забавяне. Това събитие слага край и на космическата надпревара между САЩ и СССР.Падането на Берлинската стена

 

9 ноември 1989 г. - датата, в която жителите на Източна и Западна Германия отново се събират, а стената, която ги разделя, губи силата си. Въпреки че само по себе си това събитие е достатъчно важно, именно телевизионните репортажи от мястото на събитието, показващи радостта на хората, правят тази дата символичното падане на Желязната завеса и на комунизма като цяло.Атаките от 11 септември

 

Ако 9 ноември бележи символично края на Студената война, 11 септември е датата, която свързваме с началото на новата война, продължаваща и до днес - войната с тероризма. Моментът, в който се появи новината за нападението над Кулите близнаци от Световния търговски център, тя стана водеща в целия свят, а всички други предавания бяха преустановени. Спокойно може да се каже, че международната политика от 2001 г. досега е малко или много повлияна именно от тези събития. А и до днес дори самият спомен за атентатите се свързва с кадрите на разбиващите се в небостъргачите самолети.

Източник: webcafe.bg