Приятели на Илиян Тодоров, задържан за двойното убийство пред столичния клуб "Соло" на 18 април, го защитиха и са категорични, че той не е извършителят.
21-годишният Кирил и 24-годишният Васил бяха намушкани смъртоносно пред дискотека "Соло" на ул. "Позитано". Кирил Въжаров почина на място, а приятелят му Васил Александров на път за болницата. При инцидента беше ранено и трето момче - Кирил Димитров.

Днес приятелите на обвинения за двойното убийство Илиян поискаха среща с медиите пред Двореца на културата в Перник. Според тях ако той е извършителят на това деяние, то е бил провокиран със сигурност. “Аз мога да Ви гарантирам, че Илиян не е човек, който започва такива свади. Илиян не е човек, който се заяжда и не прави проблеми с другите, при никаква ситуация. Той не е елементарен човек”, казаха на пресконференция шест от приятелите на Илиян.

Мотив за пресконференцията е едно изявление в пресата, в което се казва, че са питани приятелите на Илиян, които казали, че той е бил избухлив. Това накарало младежите да съберат медии, за да го опровергаят.
“Изявлението, че Илиян е надменен и сприхав е основната провокация, която нас ни накара да се срещнем с журналистите. Никой от нас не е потърсен по някакъв начин. На нас ни е интересно неща, които се тиражират на национално ниво, как излизат без да са ни питали нас”, попитаха младежите.
Приятелите на Илиян обаче не оставиха координати за връзка с тях въпреки оплакването им, че не се търси мнението им от пресата. Не пожелаха и да бъдат снимани.

Никой от приятелите на Илиян не е говорил с него от времето на убийството до времето, в което се е предал на полицията. Те казаха, че са научили за ставащото с него от новините. Последно приятелите са го чули в петък, когато той им казал, че се колебае дали да отиде на дискотека, защото се чувствал уморен.
Дамян Иванов, Васил Георгиев, Аделина Христова, Ирена Георгиева и Кристиян Здравков дори и за миг не допускат, че Илиян е причинил смъртта на Кирил Въжаров и Васил Александров. Според тях няма логика да се твърди, че той е убиецът на двамата младежи. Казаха, че ситуацията е „супер нелепа и глупава”.
Илиян е всестранно надарено момче, амбициозно, изключително много се интересува от компютри. Сам си намираше книги за това, което се интересува. Никога не е бил избухлив. Илиян работи от скоро на последната си работа. Преди това е бил в друга фирма, като се е занимавал отново с компютри, поддръжка на сайтове и т.н.

“Аз не знам защо като се случи нещо такова, всички започват да казват, че тоя бил такъв или ония бил онакъв. Народа не може да разбере, че това е човек, като всеки от нас. Той също се радва, той също обича и се ядосва. На него са присъщи всички неща, които са присъщи на всички други хора”, споделиха приятелите му, цитирани от сайта "За Перник".
Те разказаха, че Илиян обичал спорта. Тренирал фитнес, за да се поддържа. Учел в Езиковата гимназия - английски език.
Изкарал е изпитите SAT и ТОЕFL в Училища Европа с добри резултати.
Имал чувство за хумор. Забавлявал компанията винаги, когато се прибирал в Перник. Бил е душата на компанията. Всички грейвали, когото го виждали, зареждал приятелите си с положителна енергия. Те се виждали с Илиян, когато не бил на работа. Тогава той се прибирал в Перник.
Според приятелите на Илиян той се е изрусил след престъплението, за да не го познаят от компанията, с която е имал проблем пред дискотека “Соло”. Така той се надявал да не бъде разпознат след инцидента от хокеистите. /БЛИЦ