Вчера, когато го видяхме, след няколко дни неведение, се поуспокоихме. Той е много мобилизиран. За ситуацията, в която се намира, е добре. Това заяви майката на Желяз Андреев в ефира нa bTV, който е обвинен в търговия със Сирия, в нарушение на ембаргото на Съединените щати през 2013 и 2014 година. 


"Желяз е задържан в събота, а цивилни полицаи го повикаха в петък. Очаква своето оправдание. Справедлива присъда от българския съд относно неговата невинност", допълни още жената и призна какво му е казала в началото: "Първата реакция беше не се тревожи мамо, щом си знаеш правата, щом не си направил нищо. Американските власти са доста обиграни. Сега сме доста уплашени, че някои нещо не е дочел", каза още тя.

Милена, приятелка на Желяз, с която са работили заедно във фирмата, също разказа за срещата с младежа в ареста. 


"Той ни каза по-скоро как се чувства. Има това свойство да успокоява близките си, дори самият да е в трудна ситуация. Иначе това, което ние му казахме е, че ще продължим да се борим и да представяме доказателства за неговата невинност. Има и други представители на фирмата, да не е само моята дума, аз като негова приятелка. Имаме основания да таим надежди и фактологията е на наша страна. Това, което ни притеснява, са изявленията на прокуратурата, че престъплението е извършено на територията на САЩ. Само искам да кажа, че Желяз не е стъпвал в САЩ, дори не е кандидатствал за виза там. И ако твърдението на прокуратурата, че престъплението е било извършено на територията на Щатите, ние твърдим, че това няма как да се случи и може да се докаже", заяви момичето.

Лоша новина за българина Желяз, нарушил, според САЩ, ембаргото за търговия в Сирия

"Имаме нагласата, че може и да остане в ареста. Не защото не е безспорно невинен. Защото такива са обстоятелствата. Надяваме се, че няма да остане в ареста, докато трае делото по екстрадиция", посочи още Милена.

От своя страна майката на Желяз призова за подкрепа.

"Апелирам всички майки в цялата страна да изразят своята подкрепа към мен в частност и към всички, които работят в чужди фирми. Желяз след това работи в друга фирма, където самият софтуер има забрана да се търгува със страни с ембаргови стоки", заяви жената.

В близките часове ще се гледа мярката на Желяз.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!