Резултатът на кандидатпрезидентската двойка Ивайло Калфин и Любомир Халачев е неудовлетворителен. Оценката дойде от лидера на АБВ Георги Първанов. По думите му е било създадено впечатление за уговорен мач между ГЕРБ и БСП. Анализът на постигнатото на първи тур беше направена в отсъствието на Калфин, който бил по работа в Брюксел.
Преди да вземат окончателно решение чия кандидатура - на Румен Радев или на Цецка Цачева да подкрепят на балотажа, от АБВ ще проведат вътрешнопартийно допитване. И до средата на седмицата ще имат отговор. Но още отсега лидерът на формацията Георги Първанов има своя фаворит: "Няма вариант, в който аз да гласувам с бюлетината на кандидатите на ГЕРБ", съобщи Дарик.

След като похвали подходът, който са имали по време на предизборната кампания, Първанов нападна поведението на другите: "Специално трябва да отбележа, че направи грозно впечатление за пореден път силовата дейност, натискът, внушаването на страха от страна на управляващите в редица региони. Отделно трябва да маркирам, че по една лоша традиция някои хора се стараеха повече по отношение да ни пазят и изчистят от политическото пространство, отколкото основният опонент в лицето на ГЕРБ".

Стъпвайки на тази теза Първанов заключи, че АБВ се очертава основна опозиционна сила: "Само ние поддържаме разбирането за необходимостта от предсрочни парламентарни избори".

От АБВ подчертаха, че в изборния процес е допуснат голям провал и това е организирането на гласуването в чужбина.