Заболяването, причинено от новия тип коронавирус, има някои прилики със сезонния грип, както и значителни разлики. Световната здравна организация (СЗО) в ежедневен бюлетин, публикуван в Женева, обясни как да избегнем объркване на двете болести, предават световните агенции, цитирани от "Фокус".

Що се отнася до приликите, и двата вируса причиняват респираторно заболяване, което може да се прояви по различни начини - от липсата на симптоми до тежки форми, водещи до смърт.

Тревожна информация за заразения с коронавирус в Плевен

Второ, предаването на повечето вируси става чрез контакт с въздушни капчици и чрез фомити - предмети, съдържащи патогенни микроорганизми.

Затова е много важно да се грижите за хигиената, по-специално да измивате добре ръцете си и да покриете устата си с носна кърпа, когато кашляте, припомнят специалистите.

Съществуват обаче много разлики между новия вид коронавирус и грипния вирус. Един от тях е различна скорост на разпространение.

Последни данни за двата случая на коронавирус в България!

Грипният вирус има средно по-кратък инкубационен период и интервала между следващите инфекции. Той е около три дни, докато при болестта, причинена от новия коронавирус, средно, от пет до шест дни.

При грип предаването на вируса става главно преди появата на симптомите, а при заразяване с коронавирус такова „безсимптомно предаване“, според информацията, която сега е на разположение на СЗО, не е основният двигател на разпространението на болестта.

Извънредно: Коронавирусът вече е в България!

Репродуктивният брой, характеризиращ средния брой хора, заразени от един пациент с коронавирус, е от 2 до 2,5. Тоест, той е по-малък от грипния вирус.

В случай на грип болните деца са един от значимите източници на инфекция, докато при коронавирус децата са по-малко склонни да се разболеят за разлика от възрастните.

Честотата във възрастовата група от 0 до 19 години е ниска в сравнение с други възрастови групи. Според информация от Китай децата е по-възможно да се заразят от възрастни, отколкото възрастни от деца.

Въпреки че симптомите и на двете заболявания са сходни, делът на пациентите с тежко заболяване е различен. При заразяване с коронавирус в 15% от случаите заболяването е тежко, а при 5% е изключително тежко.

При грип делът на тежките и изключително тежки случаи е по-нисък. Смъртността в случай на коронавирус е 3-4%. При сезонен грип той е значително по-нисък.

В момента в света се разработват 20 коронавирусни ваксини и редица терапевтични средства, но нито една от тях все още не е лицензирана. В същото време са разработени и прилагани ваксини срещу грип. СЗО препоръчва категорично ежегодна ваксинация срещу грип.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!