“В града, в който живея, темата за това как изглежда или как се идентифицира един човек не се поставя на масата, тук по-важни са други неща – да имаш приятели, да отидеш на хубаво парти или на изложба“.

Това казва по БНР един от най-известните български джендъри - Иван Стоянов, по-известен с артистичния си псевдоним "Ангелина Летникова". ЛГБТ активистът живее в Кьон, Германия и допълва:

“По-важно за мен е да продължа с артистичната си кариера. Имах три концерта миналия месец“.

“В България всичко това е доста сложно, тъй като все още имаме дупка в законодателството и нямаме закон, който да ни защитава от физическо и вербално насилие. Все още имаме проблеми със силно войнстващия, нарастващ фашизъм, който е и по улиците, и в кулоарите на парламента. 

Джендърите ликуват: Речникът на Кеймбридж променя дефиницията за "жена"

Изобщо имаме да извървим доста голям път, за да може България да се превърне в държава, в която ЛГБТ хората се чувстват добре. Да могат да се развиват и да не им се налага да емигрират.

Аз съм един от многото хора, които емигрираха, за да могат да живеят щастлив, спокоен и свободен живот”, казва още Летникова в ефира на “Нашият ден“.

“Опасявам се, че светът, в който живеем не отива на добре. Видяхме пандемията, бруталната агресия на Русия спрямо Украйна, виждаме революцията в Иран, виждахме и протестите в Китай...

"Ако говорим за ЛГБТ права, трябва да ги поставим в контекста на правата на човека“, посочва още Ангелина Летникова.

“Това, което наблюдаваме покрай войната като настроения, почива вече на много твърда основа. Имаме да водим много разговори и да правим саморефлексия, за да разберем откъде идва всичко това“, казва още активистът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук