Известното със своите сватби село Рибново се прочу и с абитуриентите си.

Родопското село в община Гърмен е едно от малкото населени места в България, където вековните традиции и ритуали по встъпването в брачен съюз се спазват и до ден-днешен, а множество гости, туристи от страната и чужбина идват, за да наблюдават изписването на булката, наречена гелина, и изобщо цялата пъстра и впечатляваща церемония, пише struma.bg.

Абитуриентите хвърляха шапки във въздуха в чест на завършването си

Моменти от приказното дефиле 

Наред със сватбите, живописното Рибново тази година доби популярност и с абитуриентите, завършващи местното СУ „Йордан Йовков”, които на училищното тържество бяха представени като истински звезди от учителя по физическо възпитание и спорт Ибрахим Кадриев и минаха по червения килим, облечени в черни тоги.

Освен прекрасни танци, празникът включваше и литературна програма.

Директорът на училището Манчо Джуркин лично връчи награди – грамота, книга и по 100 лева на тримата отличници от випуск 2023 - Селве Бабечка, Селве Киселова и Орхан Джалев.

Моменти от празненството в ресторанта


В благодарственото си слово абитуриентката Къдрие Киселова изказа думи на признателност на ръководството за помощта, която са оказвали толкова години, на всички учители поименно с любими техни фрази.

Изпълнен с много емоции и усмивки бе моментът, когато дванадесетокласниците чуха оформените като в истинска поема стихотворения, посветени на самите тях и класните им ръководители Фикрие Атипова и Фатме Таирова.

„Към училището крачи момиче,

красиво като пролетно кокиче,

всяка наука й се отдава,

за класа си от сърце всичко дава,

отличникът в класа е стилна и амбициозна,

изпипва всичко, тя е грациозна,

на нея няма аналог,

оригинална като на Ейвън каталог,

нервират ли я, потъмнява като вино мавруд,

мечтае си за живот като в Холивуд,

сладка и ароматна е като кафе от джезве,

ето я тръгва и Селве!“, гласи едно от стихотворенията, описващо отличничката Селве Киселова.

След изпращането абитуриентите се събраха на площада и с музика на живо се веселиха с народни хора, а след това в холивудски стил отпразнуваха завършването си.

В деня на бала родителите на дванадесетокласниците събраха по домовете си близки и роднини. В цялото Рибново имаше множество партита, като подготовката за всяко едно отне по минимум една седмица.

 

Абитуриентите пък се отправиха за фотосесия в живописна местност край селото, след което отидоха да вземат класните си ръководители от домовете им. Кулминацията на празника бе дефилето по главната улица, а цялото село излезе, за да се наслади на блясъка и красотата на порасналите момичета и момчета.

По-голяма част от девойките заложиха на ефектни дълги, обемисти рокли с няколко пласта различни видове материи.  Цялостната визия се допълваше и от елегантни прически, съчетани с корони, а младите дами изглеждаха като истински принцеси.

„Действително тенденцията бе за по-обемисти рокли. Някои са шити в Асеновград, други са поръчани от чужбина“, обобщи стайлинга и модните тенденции в Рибново учителят Ибрахим Кадриев и допълни, че короните не са някакъв  елемент, свързан с традициите и обичаите в селото, а просто момичетата са решили да ги сложат.

Не по-малко красиви бяха и младежите, които заложиха на спортно-елегантни костюми. С отброяване до 12 и скандирания „Уволнение“ абитуриентите отпразнуваха завършването си в популярен комплекс в Гоце Делчев и в момента са на екскурзия в турския курорт  Кушадасъ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук