Продължава разследването срещу ортопеда д-р Георги Кръстев, който бе отстранен от районния съд в Пловдив като член и председател на Специализирана лекарска консултативна комисия по ортопедия в ДКЦ 1. Това съобщиха пред БЛИЦ от Темида.

Медикът е привлечен към наказателна отговорност за изготвяне на фалшиви болнични. Според разследващите той е разписал 47 болнични листове за временна неработоспособност на различни лица, като по този начин съзнателно е дал възможност на бизнесмен да точи пари от фонд „Държавно обществено осигуряване“ към НОИ.

Фирмаджията е получил 36 310 лева от НОИ, които е прибрал за себе си. Десетината му служители, които били формално на максимален осигурителен доход, взимали жълти стотинки от парсата.

Според прокуратурата причинената вреда е в големи размери. До съдебното решение се стигна след искане от Районната прокуратура в Пловдив докторът да бъде отстранен от длъжността, която заема.

Причината е, че заповедта от ръководството на здравното заведение, с което д-р Кръстев се освобождава от заеманата длъжност, още не е влязла в сила. Според съдебния състав ортопедът е привлечен към наказателна отговорност за умишлени престъпления от общ характер, свързани с работата му.

Заради това съдът счете, че въз основа на събраните в досъдебното производство гласни и писмени доказателства са налице основания, че служебното му положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Очаква се разследването да приключи в близките месеци!