Проектът „Бургас – Александруполис“ изпадна от окончателния вариант на предизборната платформа на БСП. Така бургаските социалисти успяха да се преборят проектът за петролопровода да не присъства сред предизборните обещания на партията.
Това съобщи водачът на листата на червените за областта Петър Кънев, цитиран от "Флагман": „Буквално преди час гледах последния вариант след Конгреса на партията - „Бургас – Александропулис“ го няма никъде като проект.“

Припомняме, че на най-висшия партиен форум преди десет дни в частта „енергетика“ бе записано следното: „Държавна подкрепа за развитие на големите български енергийни инфраструктурни проекти – АЕЦ „Белене”, Бургас – Александруполис и газови връзки и коридори с доказана икономическа активност”.

Петър Кънев припомни, че Конгресът обаче е гласувал допълнителна възможност - работна група да преработи предизборната платформа. И така в последния вариант е записано така: „Държавна подкрепа за големите български енергийни инфраструктурни проекти – АЕЦ „Белене“, директна газова връзка с Русия и всички останали проекти с доказана икономическа ефективност“.

Преди дни лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази мнение, че платформата, приета на Конгреса, не следва да се преработва. Това обаче се е случило след натиска на бургаските бесепари.

Междувременно в понеделник се състоя и малък протест в града по темата.

В новия текст все пак е записано „всичко останали проекти с доказана икономическа ефективност“. Петър Кънев обаче е категоричен, че „Бургас – Александруполис“ не е сред тях.

„Мога определено да ви кажа като икономист и мениджър, че „Бургас – Александропулис“ към днешна дата, а и в близко бъдеще няма никакъв шанс по простата причина, че и руската страна вече не го желае. Икономически неефективен е при цена на петрола, каквато е в момента. Има огромен излишък на енергоресурси в региона, огромна конкуренция, все по-трудно се намират пазари при тези цени на петрола и нефтопродуктите и просто не излизат сметките. Като добавите, че имаме решение от три общински референдума – че не е желан този проект, определено мога да ви кажа, че на този етап темата „Бургас – Александропулис“ трябва да бъде забравена“, успокои Кънев.