Вирусологът проф. Радостина Александрова заяви пред БНР, че светът вече се е научил да се пази повече и по-добре от Covid-19, в Европа са разрешени за използване 6 ваксини от 4 различни типа, натрупан е и доста опит в лечението: "Светът върви към излизане от острата фаза на пандемията. Няма как да се върнем към напълно безметежните дни преди Covid-19, защото ще мине още време, когато ще живеем с усещането, че все пак има известен риск и трябва да се пазим от него".

Най-сигурната защита остава ваксината, категорично заяви тя. 

"Появата на новите подварианти на Омикрон ни показват, че коронавирусът е жив и продължава да се развива. В каква посока - това никой не знае, но нашето поведение може да повлияе по някакъв начин. Към момента няма как да знаем колко голяма ще е тази Covid вълна у нас", обясни проф. Александрова. 

По думите ѝ развитието на ситуацията ще определи какви мерки ще бъдат предприети и у нас, и в света.

Тя уточни, че специалистите в Южна Африка са установили, че при вълната, предизвикана от подвариантите на Омикрон - BА.4 и ВА.5 през април, май и юни, броят на хоспитализациите, необходимостта от интензивно лечение и смъртността не са се различавали от предходните Covid вълни. Проф. Александрова обаче припомни, че не трябва да се пропуска фактът, че населението на тази страна е доста младо, а и вече са минали през доста вълни на коронавирусната инфекция.

По думите на вирусолога наблюденията в различни страни за по-леко протичане на заболяването не бива да се свързва само с новите подварианти на коронавируса, това до голяма степен е следствие от големия брой боледували и над 12 млрд. дози ваксини, които са поставени в света.