Ситуацията е изключително сериозна. Притеснява ни това, че голяма част от хората продължават да не вярват, че има такава инфекция и продължават да ходят на масови събирания, въпреки че на територията на област Шумен те са забранени със заповед. Това заяви в Шумен министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

По думите му, след частни събирания, заразените стават все повече. 

Другото притеснително е, че хората се лекуват с антибиотици, без да имат нужда. Когато стигнат до болница, няма с какво да бъдат лекувани.

"Много е опасно това. Хора, спрете да използвате антибиотици или други препарати като лечение. Те няма да ви помогнат. Резултатите за българското общество след години ще бъдат сериозни и ще има тежки последици", посочи той. 

Проф. Ангелов отбеляза, че в последно време наблюдава дисциплиниране на голяма част от хората, които вярват в  опасността от заразата. Има надделяване на разума, но не е достатъчно. Има и мнения, които на мен не ми допадат, за наличието на конспиративни теории, но хората вярват кой в каквото реши", каза още той. 

"При прекаляването с парацетамол, има голяма опасност за хората, включително и смърт. Един аспирин също може да доведе до смърт", съобщи още той.

По думите на министър Ангелов, ситуацията в Шумен е изключително сериозна, леглата са изчерпани. 

"Ще бъдат разкрити нови отделения в Държавната психиатрична болница. От многопрофилната болница ще бъдат изпратени лекари", утчони той.