Ще продължим да поддържаме готовност от легла, за да не бъдем изненадани. Организацията, която е направена до момента, ще се задържи като резервен буфер. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
 
„Ваксинираните до момента български граждани са 7913 души. 55,39% са ваксинираните лекари, а над 20% са специалистите по здравни грижи“, каза Ангелов.

„От ваксинираните 40,76% са мъже, 59,24% са жени“, добави той.

„За да бъде информирано максимално обществото ще организираме разговор за всички видове ваксини. Ще организираме и среща „България срещу COVID-19” с идеята да информираме българските граждани с детайли“, заяви Ангелов.

До края на тази седмица ще пуснем и мобилно приложение, което ще е част от информационната система за К-19. Така българските лекари ще са първи информирани за всичко, за да могат да запознаят пациентите“, каза той.
 
В днешния брифинг на Националния оперативен щаб се включи и директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов с пояснения за ваксината на „Модерна“.

“Модерна“ е РНК ваксина със сходен механизъм на действие. Съхранява се при минус 20 градуса. Създадена е организация и в „БулБио“ вече има възможност за съхранение. Предимството при тази ваксина е, че от 2 до 8 градуса тя може да се съхранява 20 дни“, каза той.

По договора, който е сключен между ЕС и производителя има само една дата на доставка. В следващите дни очакваме потвърждение от производителя за количествата, които ще получим в следващите седмици“, поясни той.
 
"Имаме информация, че следващата седмица ще има първа доставка във всички европейски държави", каза Кирилов.

По думите на министър Ангелов във всички РЗИ-та има хладилници, поддържащи температури от минус 60 до минус 80 градуса за съхранение на ваксини. Той е категоричен, че към момента няма компрометирана нито една ваксина. 

"Поръчани са 500 000 дози. Те ще са достатъчни за ваксинирането на 250 000 български граждани. Мисля, че на 11 януари ще дойдат 2000 дози от ваксината на "Модерна"", каза той.

"Редът за имунизация е ясен, разписан е в Националния ваксинационен план. Далеч сме все още от масовата ваксинация. Единият вариант е да започнем първо от най-възрастните със стъпка от 10 години, а другият да започнем първо с хората с придружаващи и хронични заболявания. Няма да има български гражданин, който да желае да бъде ваксиниран и да не може да има достъп до тази услуга", категоричен е той.

"В момента тече ваксиниране в първа фаза", уточни Ангелов.

По думите му от другата седмица има готовност да се започне ваксинирането на учителите и ползвателите на социални услуги. "В момента екипи на МЗ, съвместно с екипи на МОН събират необходимата информация по отношение на желаещите ползватели на социални услуги да се имунизират", каза той. 

По думите му най-вероятно следващата седмица ще започне втора фаза на ваксинация и то именно с домовете за възрастни хора, по-конкретно където няма и не е имало заболели от ковид.

"Максимално ясно обяснихме, че датата по която работим е 28-и март. Ние правим цялата организация за нея, както бе поискал президентът", каза Ангелов. По думите му е важно да се вземе решение за карантинираните, за да могат да упражнят правото си на глас. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!