Един от проблемите на тази пандемия е, че 20% от инфектираните заразяват 80% от останалите. Но другият вид проблем е, че лекари си позволяват да говорят непроверени информации за новия коронавирус – това създава нагласа, която отрича мерки, доказали своята ефективност, каквито са маските.


Това заяви пред БНР проф. Асен Гудев - началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ и председател на Дружеството на кардиолозите в България.

С маска дори и да стане заразяване, то е ще е с много нисък интензитет, обясни още лекарят. „Маските ще трябва да се носят и при създаването на ваксината, докато се създаде стадният имунитет, който ще пък ще се създаде едва, когато има ваксина. Без нея няма да стане."

Проф. Гудев посочи, че у нас не се правят достатътчно тестове за коронавирус и този процес трябва да се разшири:"Това, че вече има на пазара антигенно базираните тестове, които са достатъчно сигурни, но и по-евтини и дават бърз резулат, ще помогне в посока да се правят повече тестове", смята професорът.

Искам да подкрепя призива на моите колеги, директорите на големи болници и Българския лекарски съюз за помощ на медиците, които се борят на първа линия с новия коронавирус, каза Гудев.

„Нашите пациенти със сърдечни проблеми са едни от най-застрашените и най-рисковите – те са тези с придружаващите заболявания. Защото се вижда, че се умира от сърдечно-съдовите усложнения – тежките форми на това заболяване засягат съдовете – това е едно съдово възпаление. И това заболяване води до мултиорганна патология“, уточни той.

На въпроса дали хората си отиват от коронавируса или с коронавирус, проф. Гудев заяви: „Хроничните незразни болести в наши дни се лекуват. Но сега коронавирусната инфекция по някакъв начин ги вади от строя.