Само 20 % е месото в меките колбаси, ако изобщо го има. Това заяви пред вестник "Телеграф" проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диетика и завеждащ катедра "Превантивна медицина" в Медицинския университет в София.
Останалите съставки са 20 % сланина и технологични добавки, по-известни като Е-та, като сгъстители, оцветители и овкусители. Пилешките кренвирши, които са най-евтините в търговската мрежа, се правят от останките от пилето, след като е извлечено цялото месо. Костите с малкото останали мръвки по тях минават в специална машина за механично обезкостяване. Така се използва и последното късче месо, без да се изхвърля нищо. <br /> <br /> Байкова заяви,че тази информация е важна за потребителя,тъй като има производители, които влагат в колбасите млечни протеини или сухо мляко, което може да предизвика алергични реакции на хора, които имат непоносимост към лактозата. Дори и да се влагат подобни съставки, които по принцип са безопасни, трябва да бъдат упоменати на етикета, тъй като могат да предизвикат подобни реакции, призова Байкова.<br /> <br /> Тя коментира още,че причина за използването на добавките в колбасите е с цел да се намали тяхната цена. Тя посочи за пример, че една от големите фирми за месопреработка преди време са пуснали на пазара колбаси, изработени само от месо, но били много скъпи и никой не ги купувал. Освен това срокът им на годност бил кратък и се наложило да ги унищожат, след като изтекъл. Това довело до сериозни загуби на компанията и заради това било прекратено производството на деликатесите. /БЛИЦ<br /> <br /> <br /> <br /> &nbsp;