От днес влизат в сила нови временни антиковид мерки, които ще важат в цялата страна до 18 август включително. Добър ли е подходът всяка седмица да се мисли за това дали да има мерки, дали да отпадне част от тях, или да има нови такива?

"Подходът е изключително импровизационен дотолкова, доколкото не е базиран на много реални факти. Цялото противоречие започна от това как се разчита правилникът за приложение на Закона за здравето. Той предполагаше повече свобода на локалните органи във връзка с противоепидемичните мерки, обаче единственото нещо, което явно се разбра от всичко това, е да бъдат сложени маски.

А би трябвало да се гледа по съвсем друг аспект на всичко това, най-вече да се подготвят здравните заведения, когато има фаза 2 и 3. Основният проблем - тези зони, които бяха нарисувани, би трябвало да бъдат на база на заболеваемост, те бяха на база позитивни случаи с Ковид-19", заяви проф. Андрей Чорбанов от ИТН.

Според него е трябвало да бъде подготвена максимално здравната система. По думите му огромният брой позитивни случаи са много леки, много от хората дори не разбират, че са били заразени. В Западна Европа нямало мерки, защото нямало реална полза от такъв тип ограничения.

"Разпространението на вируса изобщо не зависи от това дали сте ваксинирани. Вместо да бъдат насочени мерките към хората, които биват най-рискови, те бяха насочени към всички", уточни професорът.

Гостът коментира въвеждането на безплатни антигенни тестове, като каза, че това ще даде една по-реална картина какъв е процентът положителни случаи, но в никакъв случай няма да увеличи броя заболели, защото, който има нужда от лечение, той търси помощ. Болниците са реалното отражение на това колко тежко се прекарва вирусът.

"Повечето тестове ще дадат възможност да бъде тествана по-широка част от населението. Ще се разбере, че позитивните са много повече, а болните са много по-малко като процент, защото в момента огромната част от хората, които биват тествани, са хора, които имат проблеми и са отишли на лекар", смята Чорбанов.

Проф. Чорбанов подчерта, че не във всички случаи ваксинирането срещу Ковид-19 означава по-леко преболедуване. 

Той определи поставянето на четвърта доза като "част от абсурда". Обясни, че когато имунната система бъде провокирана твърде често, тя спира да реагира, защото приема, че това дразнене е прекалено сериозно и често и може да увреди организма. 

"Има доста случаи на негативни реакции. Големи части от населението смятат, че това е положително и ги е предпазило. Ако един човек се чувства предпазен, той взима такива мерки, каквито смята за най добре", заяви гостът.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук