„За този тип вирус на този етап се опасявам, че няма ефективна превенция, имайки предвид изключително високата му способност да заразява“. Това коментира в ефира на bTV проф. Андрей Чорбанов, народен представител от ИТН.

Според него когато се въвеждат каквито и да е мерки, действително трябва да се мисли за превенция, но тя да бъде ефективна. 

„За мен маските са като рибарска мрежа. Когато вали дъжд, ако си я сложите, някои от капките със сигурност ще се спрат от нея, но далеч няма да е всичко“, каза той.

„Пандемията е по-малко страшна и по-позната. Трябва да се мисли как да се управлява систематично. Въпреки че случаите не са чак толкова много, тестовете са малко“, коментира от своя страна д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“. Според него трябва да се правят повече тестове.

„Започва смъртността да се качва наново. Вече има 38 души в интензивни отделения“, каза още той.

„Еволюционно няма основание да мислим, че ще се селектира такъв вирус, който да протича по-леко. Със сигурност знаем, че ще се селектира вирус, който да протича с по-голяма заразност, което се случва“, допълни д-р Симидчиев.

„Той трябва да става по-заразен, за да оцелява. Но оцеляването му не зависи от това дали предизвиква тежко боледуване, или не“, обясни той.