Вирусът ще изчезна тогава, когато се срещне с всички като популация или като има ваксина. Това не е сезонен вирус, който да изчезне със сезона. Ако успеем да ваксинираме по 10 000 души на ден ще е провокация към здравната система, защото това не е просто.

Трябва да покрием 4 милиона души, за да е ефективна ваксинацията. Това заяви проф. Андрей Чорбанов по време на консултациите при президента Румен Радев за безопасно провеждане на парламентарните избори.

Според него ваксинираните на ден стават 20 000 като добавим и реимунизацията. Това е начинът да се стимулира имунния отговор и той да стане протективен. Необходими са две ваксинации с една и съща ваксина.

Няма отговор коя ваксина ще бъде по-добра според професора:

„Ако говорим за автоимунни заболявания, много хора с такива заболявания прекарват вируса много тежко.“. Според Чорбанов трябват около 400 дни, за да се постигнат целите на имунизацията.

Той беше категоричен, че ваксинираните гражданите не трябва да спазват мерките, защото те не могат да бъдат преносители на вируса: „Имунизираният човек не разпространява патоген.“

Чорбанов уточни, че не може да се прогнозира за какъв период ще бъдат протектирани имунизираните хора: „Няма да е под една година със сигурност.“ 

Той допълни, че заболяването е най-добрият фактор за добиване на имунитет.

Професорът се спря на различните сценарии за справяне на кризата в различните европейски страни като каза, че има държави, които са игнорирали мерките, но заболеваемостта остава ниска. Той даде пример с Швеция, която има нарастващ брой позитивни хора, но и сравнително ниска смъртност.

Относно избора на ваксини той уточни: „Аз не зная как личният лекар ще посъветва пациента, тъй като и двете ваксини са продукт на генното инженерство.“.

Чорбанов беше категоричен: „Не смятам, че е добра практика държавата да рекламира която и да е ваксина. Те се плащат с парите на нашите данъкоплатци. Засега има само една ваксина.“ Той каза, че се разработват различни видове ваксини. Според него ролята на научната общност засега е да задава въпроси, на които тя самата няма отговори.

По въпроса за българската разработка на ваксината проф. Чорбанов заяви: „Ние правим разработки с пари на „Луи Пастьор“ и пари на Адвокатската колегия. Сегашните ваксини нямаха време да разгърнат всички предклинични изпитвания. Зад всички ваксини стоят много силни корпорации и силна държавна намеса. Във ваксината на Бионтех са инвестирани 10 милиона.

Ние кандидатствахме по фонд научни изследвания, но програмата беше спряна, защото участник я обжалва. По тази причина не може да се стартира финансиране. Това е административна пречка. Имаме уверение от министъра на образованието, че парите ще бъдат дадени. “. Той заяви, че се готви научна публикация по темата.

По въпроса за гласуването професорът беше категоричен: „Не смятам, че е нещо по-различно от пазаруването в магазин. Най-сериозният проблем за мен е за хората, които са карантирани по домовете и аз не зная как това би могло да бъде технически направено.

Ние можем само да гадаем колко хора ще са в това положение. Това дори не са болни хора, които не са в състояние да гласуват. А част от тях не са позитивни, а само контактни.“

Относно споровете за мерките за коронавируса Чорбанов изказа позицията си: „Колкото повече мерки се спазват, толкова повече се забавя темпа на заболяване. Здравната система се запазва, но се проточва въпросът във времето. Затварянето на държавата ще държи нещата в този вид, но с потенциал за нарастване. Другото обаче е тежък риск, който не всеки държавник може да поеме.“