Детето беше настанено в детска реанимация. Детето беше с едни много близки до нормалното параметри с леки отклонения, които са напълно приемливи. Това заяви началникът на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов” професор Николай Габровски по повод състоянието на малкия Сашко, който 9 дни бе в неизвестност.

Бащата на Сашко с откровена изповед, призна къде е майката на детето и какво му казва то

Както БЛИЦ писа след 9 дни в неизвестност 12-годишният Александър от Перник, който е аутист, беше намерен в дере в близост до Радомир. В издирването му тогава се включиха специализирани екипи на полицията, жандармерия, планински спасители, специализирана техника и хиляди доброволци. Бащата на 12-годишния Александър дори обяви награда от 100 хиляди лева за откриването на момчето.

Промяната в Сашко е видима и тази СНИМКА го доказва

Накрая малкият бе открит от доброволци в труднодостъпна местност до Перник. момченцето бе прието в "Пирогов", където прекара няколко дни. Бяха му направени редица тестове. Сега малкият е изписан и вече си е вкъщи.

"Параметрите му бяха много близки до нормалните, със сигурност 9 дни без храна и вода биха довели до едни по-сериозни последици.", коментира проф. Габровски и изказа предположение, че детето е приемало храна и вода. "Тоест това дете по някакъв начин е успяло да бъде захранено и да приеме достатъчно течности, за да се съхранят параметрите му нормални", уточни още той.

По думите му това дете е спасено от цялото българско общество, тъй като то се е обединило с една цел, малчуганът да бъде намерен.

Проф. Габровски коментира и пандемията от COVID-19. “Мисля, че голяма част от българите взеха една много правилна и разумна позиция, която беше и позицията на Европа и на цивилизования свят. Но за съжаление политиката намери тази тема за твърде удобна и политическото навлезе в тази експертна тема и се опита да се възползва”, подчерта той.

Професор Габровски сподели и личен опит от работата си с пациентите по време на няколкото вълни на пандемията. „В този период имаше едно доверие,  на което българският лекар никога не се е радвал. Едно заслужено доверие, защото резултатите, които постигнахме в този тежък период бяха доста добри по отношение на спасените животи. Но след това политиката се намеси и измести фокуса. Но една от загубите ни като общество е, че не научихме някои важни уроци. а именно, че можем да се справим с тежките предизвикателства само, когато сме заедно”.

Според него последните мутации на вируса са по-благоприятни. „Бих казал, че вече нямат нищо общо с това смъртоносно заболяване, с което първоначално се сблъскахме. Очаквам един по-спокоен сезон и може да се каже, че това нещо до голяма степен е зад гърба ни”

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук