"Трябва да има драстични промени в законодателството. Педофилите с чисто криминално минало взимат 5-6 години присъда и обикновено излизат след 3 години за добро поведение. Това са хора, които могат да работят с деца по-късно, което е голям проблем", това заяви криминалният психолог Тодор Тодоров относно сексуалните престъпления срещу деца и борбата срещу педофилите. 

Криминалният психолог заяви, че според Наказателния кодекс има разлика между изнасилване и блудство. Присъдите за блудство са по-малки от тези за изнасилване

"Наказанията трябва да бъдат много по-строги и сурови. Трябва да се работи с педофилите, защото те не могат да се поправят след престоя си в затвора. Често те излизат озлобени от затвора. Проблемите са много, ние само ги констатираме, казваме колко е лошо и нищо повече", каза още той в сутрешния блок на БНТ. 

Тодор Тодоров

Тодоров смята, че педофилите са едни от най-интересните обекти за изследване от гледна точка на полиграфското изследване. 

"Аз лично съм говорил с т. нар. "ловци на педофили". Казвал съм им, че това не е начинът. Абсолютно "за" съм тези хора да бъдат осветявани, но тези млади хора ще се превърнат в насилници рано или късно", така криминалният психолог коментира "ловците на педофили", които станаха известни с каузата си да оповестяват педофили публично в социалните мрежи. 

"Полиграфът не разплита случаи, но можеш да разбереш дали един човек е направил нещо или не го е направил. Надявам се, когато приключат медицинските експертизи, да разберем какво се е случило със Сашко", каза още Тодоров по повод случая с 12-годишния Александър от Перник. 

Тодор Тодоров сподели, че има данни, че детето се е хранило и медицинската експертиза трябва да покаже как и с какво се е хранил Сашко. Психологът смята, че аутизмът в случая е бил в полза на детето, което бе в неизвестност цели девет дни. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук