Трагедията за семейството на починалото 3-годишно дете, е огромна. Всеки лекар, който е видял детето, би могъл да разбере, че става въпрос за нещо сериозно. Няма родител, който да хване и да разнася детето си по болници, ако то е добре.


Това каза бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски в ефира на bTV.

Той недоумява, че това се случва в страна, в която здравеопазването е толкова достъпно. „Ние сме една от страните с най-лесен достъп до здравеопазване и то за децата. При нас е свободен приемът на болниците. На Запад се чака с месеци за прием, а за операция още повече“, посочи той.

„54 г. работя в тази област, но такова нещо за запазено легло, не съм чувал. Мисля, че грешките на лекарите са лични. Не може лекар, който вижда, че едно дете не е добре, с лека ръка да го отпрати. Потресен съм“, не скри бившият здравен министър.

По думите му тук става дума за слаба квалификация на приемащите лекари.

„В нашето общество отсъства тази реципрочност на уважение от лекарите към пациентите и обратно. Създава се една пропаст.

Сега трябва да се докаже какво е било заболяването на детето. Трябва да спре отношението, че лекарят е прав. Има недоверие между лекарите и пациентите. Категорично ще има наказани в този случай“, смята Радослав Гайдарски.