Трябва да се удължи ловът на дива свиня - намалявайки броя на прасетата, намаляваме и африканската чума.

Това каза за „Фокус“ изпълнителният директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига проф. Георги Георгиев във връзка с удължаването на срока за групов лов на дива свиня се удължава до 16 февруари 2020 г.

„От противоепизоотична гледна точка нашият център даде становище, че трябва да се удължи ловът с оглед да се изпълни набелязаната програма за намаляване на броя на дивите прасета. Оказа се, че не е толкова лесно да се намали една много плътна популация от диви прасета“, коментира той.

По думите му, ако има 85 хил. прасета таксация, трябва да има възможност те да бъдат намалени драстично.

„За да го направим, ние започнахме ловния сезон малко по-рано, ако си спомняте - есента. Сега го удължихме, иначе трябваше да свърши на 15 януари. Сега с един месец ще помогнем, колкото се може повече да се извърши обстрелване и намаляване на броя на прасетата.

Далеч не се надявам, че то ще се извърши изцяло, както е предвидено“, каза проф. Георгиев и уточни, че става въпрос за груповия лов, докато индивидуалният лов на прасетата е разрешен целогодишно заради африканската чума.

Той отбеляза, че е имало мнения „за“ и против“ това решение. „Ние съзнаваме, че в гората има и други диви животни, не са само прасетата. Това са сърните и елените. Знаем, че сърните са бременни, не чак толкова тежко бременни. За един месец едва ли ще се случи нещо толкова драстично и драматично“, коментира още изпълнителният директор на ЦОРХВ.

По думите му едва ли това може да бъде най-силният аргумент срещу удължаване на срока. „Той е направен навремето като оптимален, сега не искаме да нарушаваме биологичното разнообразие, нито да създаваме главоболия на другите видове.

Основното желание на всички е да можем, колкото повече намалим броя на прасетата, толкова да намалим и африканската чума“, коментира още
Проф. Георгиев обясни, че трябва да се подходи внимателно към груповия обстрел и в пограничните райони. По думите му едно подгонване на евентуално заразени прасета може да зарази и нашите съседи Македония и Гърция.

„Докато това не се отнася за страни като Сърбия. Миналата седмица имат случай от другата страна на границата, с която ние граничим към Годеч.

Там има обявени огнища при диви прасета, така че това не влияе за тях. Ние трябва да свършим тази работа и аз се надявам, че всичките останали мерки при това, което беше говорено с нашите колеги ловците, да се спазват мерките за биосигурност, да се загробват на място и да се дезинфекцират остатъците от вътрешностите на прасетата, да се съхраняват докато излязат резултатите от изследванията за трихинелоза и африканска чума и чак тогава да се освобождават с оглед да не се разнася инфекцията между ловците и с месото“, коментира проф. Георгиев.

Той отново напомни на ловците да се отнасят с повишено внимание към облеклото, обувките и автомобилите и другите ловни принадлежности, участващи в лова.

„Всичко това нещо предполагам, че българските ловци и българските ловни дружинки по места са го отработили“, коментира професорът и отбеляза, че те са имали възможност октомври, ноември и декември да го практикуват поне три пъти седмично. „Аз се надявам на тяхната възможност да проявят още малко отговорност и към себе си, и към държавата, и към обществото с цел да свършим тази полезна работа“, допълни още проф. Георгиев.