Заразените с Ковид-19 в Съединените щати надхвърлиха 12 милиона. На този фон - властите одобриха употребата на препарата "Регенерон" за лечение на вируса. На терапията беше подложен и президентът на САЩ Доналд Тръмп.

"В България не са правени такива опити. Лекарственият продукт "Регенерон" няма разрешение за употреба в ЕС, поради което нямаме и опит.

Разглеждани са първоначалните данни в Европейската агенция по лекарствата и може би през декември-януари продуктът ще бъде разгледан по-детайлно. Но това ще се случи, ако фирмата, която го произвежда, подаде документация", каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов за "България сутрин".

Фармацевтът смята, че "Ремдесивир" и "Регенерон" са за начална, по-тежка фаза на заболяването.

"Говорим за многото тежки случаи. Има разминаване между разбирането за това как се оценява състоянието на пациентите. Трябва да сме много внимателни, когато интерпретираме тези данни на базата на индивидуалната оценка на състоянието на всеки пациент. Подвеждането на информация и представянето на информацията за "Ремдесивир" също е в този контекст.

Проучването на СЗО е рандомизирано клинично проучване без контролна група, тоест над 7000 пациенти. Там са сравнени резултатите от терапията на 4 продукта - "Ремдесивир", "Лопинавир", "Интерферон" и "Хлорохин", или "Хидроксихлорохин", допълни проф. Гетов пред Bulgaria ON AIR.

Според него нито едно от тези лекарства не е показало необходимите положителни резултати.

"Крайната точка на това изследване е смъртността на 28-ия ден. СЗО казва, че единственото сигурно нещо, което помага на пациентите в много тежка форма на заболяване, това е "Дексаметазон".

Предполагам, че същото ще бъде по отношение и "Регенерона", тъй като в начална фаза на заболяването има обяснение за това как действа той.

В същото време "Ремдесивир" е едно антивирусно лекарство. Доказано е в клинично проучване, че това намалява продължителността на терапията и необходимостта от болнично лечение. Всички тези пациенти не са били на т.нар. инвазивна механична вентилация", коментира още експертът.

"Лекарствената регулация е много сложна материя и тя е далеч от политическите влияния. Лечението с "Регенерон" не е евтино. А антибиотиците в началната форма на вирусната инфекция са безсмислени да се използват, защото те не повлияват на общото състояние. Те не спират развитието на вируса в човешкия организъм", категоричен е фармацевтът.