Очакваме до 22 да се реши как ще продължи ваксинацията с тази ваксина. Това, което мога да кажа като данни до този момент, е че ваксинираните с "АстраЗенека" са защитени от 4 до 7 пъти повече от тези, които не са ваксинирани, заяви пред bTV проф. Илко Гетов представител на България Европейска Агенция по лекарства. 

"Тромбозите са най-малко възможни за възрастовата група над 70 години. Има рискови фактори - тютюнопушене, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване. Предимно жени са засегнати, което може би има връзка с хормонален дисбаланс и менструацията", каза още той. 

Той припомни, че обикновено симптомите при ваксинация са болка на мястото на ваксиниране, температура и главоболие - типичните на поставяне на ваксини. Самата ваксина е малко по-агресивна и кара организма леко да преболедува, но да не се разболее, за да създаде имунитет. 

"Има няколко сценария - продължаваме по предписание, отлагаме втора доза, не слагаме втора доза, слагаме друга ваксина, слагаме две РНК ваксини. Аз съм скептичен и притеснен относно комбиниране на ваксините. СЗО се изказа категорично по въпроса. Текат клинични изпитвания, но няма заключение", обясни проф. Гетов.  

"РНК ваксините са сходни, но се говори само за "АстраЗенека" и "Янсен", защото само там са наблюдавани такива реакции, но при "Модерна, например, няма. Нямаме опит от прилагането на "Янсен", в САЩ също бе спряна. Европейският регулатор препоръча да се отложи старта с ваксинирането с нея". , допълни той. 

Проф. Гетов заяви, че не може да каже все още дали ваксината "Спутник V" е годна или не., тъй като все още няма необходимата информация, но има задължителни регулаторни стъпки преди употреба. 

"Ваксинация плюс мерки е равно на контрол на пандемията. България е около средното ниво в света по отношение на дела на ваксините. По всяка вероятност ще се наложи още една бустерна доза, но не се знае дали ще е на година или на две години. Все още се разсъждава, но знаем със сигурност, че разрешените ваксини пазят година. Първите ваксинирани са от това време миналата година", каза още той. 

"Антителата не ни дават сигурност, че сме защитени. Ваксинираните могат да продължат да разпространяват вируса, макар и по-малко", заключи проф. Гетов.