Вълна на К-19 ще има, но се надяваме да не е много висока. Трудно е от сега да се спекулира доколко ще стигне броят на заразените. Това каза за Нова тв проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

"Това не е геометрична прогресия. Когато се работи с хора, е трудно да се предвиди", каза тя.

"Важното е, че делта вариантът очевидно напредва и ще добие хегемония с над 95% разпространение. Алфа вариантът изчезна в Европа и Америка. Хората, преболедували или ваксинирани, имат по-ниски титри на антитела, които да блокират делта вариантът", уточни проф. Христова.

На въпрос защо България се бави в решението си за трета игла, тя отвърна: "Никой никого не е спрял да направи трета доза. Това, че няма случай, е по вътрешно убеждение. При нас проблемът е, че нямаме първа и втора доза, пък говорим за трета". 

Проф. Христова коментира и фактът, че само ваксинирани ще може да посещават ресторанти и концерти в Северна Македония и заяви ще дойде ли и този закон и у нас нас.

"Не бива твърде много да се натиска към задължително ваксиниране. Всяко действие поражда противодействие. Ако случаите станат много и се предвижда затваряне на заведения, тогава вместо затваряне, може категорично да се препоръча да се приемат само ваксинирани клиенти", уточни тя.