Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб обяви какви са новите варианти на коронавируса и колко са опасни по време на брифинг на НОЩ.

"Ще говорим за нови варианти и нови мутации в коронавируса. Две много важни понятия – има една група от новопоявили се варианти (варианти на притеснение). Те притесняват здравните власти. Такива са британският, бразилският, южноафриканският, нигерийският. Някои от тях имат малко разпространение, други са по-залели страната като британския. Те променят щама, променя се възрастта на засегнатите, променя се клиничната картина, посочи той.

"Втората група са варианти, които се появяват и те се изследват – френският вариант. В момента данните от Франция са, че много рядко се среща той в областта, където бе засечен за първи път. И за румънския и за чешкия вариант бе съобщено в туитър. Не бяха съобщени от авторитетна институция.

Някои искаше да създаде около името си голям интерес. И двата щама се класифицират като щамове на проучване. За румънския се твърдеше, че може да промени вируса така, че по-трудно да му действат ваксините, оказа се, че такова нещо няма", уточни още проф. Кантарджиев.

По думите му в нашата страна миналата седмица от Северна България е имало две жени на 60 и на 65 години с британския вариант. "Наблюдавахме една мутация, която е в началото на спайк протеина. Това е протеина на шипчето, на 25-то място са заменени  аминикиселини. Веднага Националния център се обърнахме към института на БАН. Един млад човек направи един модел на промяната на протеина", заяви експертът.

"В областта, където го открихме започнахме по-интензивно да диагностицираме заболелите и секвернираме. Това е щам под внимание, който не очакваме, въпреки тази промяна, да доведе до това, което плаши световната общественост - да не може ваксините да му влияят. Засега такива щамове по света няма", завърши проф. Кантарджиев.