Все още не сме достигнали силно епидемично разпространение и пика на грипа. Това съобщи пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"В момента има слабо епидемично разпространение на грипа. Това означава, че за броени дни случаите се увеличават. През последната седмица имаме около 40% повече от предишната, уточни проф. Кантарджиев.

Той посочи, че всяка година от грип умират няколко хиляди души. „Това са главно възрастни хора, които стават жертва на усложненията от заболяването. Намалелият имунитет, високата температура и изтощението правят организма податлив на бактериални инфекции.

Това са бактериалните пневмонии. На 10 000 болни от грип един може да получи възпаление на мозъка, а на около 3 000 болни – един да започне директно с вирусна, грипна пневмония”, разясни професорът.

"Българите трябва да знаят някои неща за хепатит А. Първият контакт с вирусa става в училищата. Хепатит А, за разлика от другите типове, не е така опасен. В момента имаме завишение, което е характерно за късната есен. Не е някаква изненада и не е свързано със замърсен въздух или вода”, коментира още Кантарджиев. 

„Ако хепатит А е водна инфекция, то това се разбира, защото за кратко време заболяват много хора. Не наблюдаваме подобно нещо, а постепенно увеличаване. Това, което може да се направи, е редовно да мием ръцете си”, посочи Кантарджиев.

„Варицелата е типична детска шарка. Последните години имаме няколко десетки хиляди случаи годишно. Няма някакво голямо увеличение”, добави проф. д-р Кантарджиев.