Информацията за появата на "флурона" не бива да ни притеснява. От 312 случая, докладвани от Националния център по заразни и паразитни болести, около 58-59 са грип H-1, 30 са Н-3.

Грипът тип А преобладава. Случаите на грип тип Б са много малко - 7 от 312. При двама от всички пациенти е доказан и коронавирус, и грип. По-вероятно е човекът да е бил с Ковид-19, да му е минало, но все още да отделя РНК на коронавируса и да се е заразил с грип, заяви пред Bulgaria ON AIR  бившият шеф на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му вероятността след Ковид да прихванеш и грип е изключително висока заради отслабения имунитет. 

"Обикновено хремата минава за една седмица. При около 25% от хората тя изчезваше за 2 седмици. В момента детската хрема продължава повече от три седмици. След този период вероятността да направиш синузит е голяма", отбеляза той.

Проф. Кантарджиев изрази мнение, че "липсата на антибиотици се преекспонира, като се цитират цифри, които нищо не говорят на хората.

"Антибиотиците са общо 50. Липсват някои лекарствени форми от различни антибиотици. Проблемът е, че в големите градове при платежоспособно население се прави изкуствено дирижиран дефицит на евтините антибиотици, които в момента са най-добрите", констатира бившият шеф на НЦЗПБ.

Той успокои, че "няма нищо толкова страшно във флурона" и посъветва хората, преболедували вирусна инфекция, да се пазят от други такива поне месец след това. 

"Времето за противогрипните ваксини мина, защото вече имаме епидемично разпространение на грипа. Пикът ще бъде в края на януари или през февруари", предупреди проф. Кантарджиев и допълни, че при новия подвариант на Омикрон "и да си боледувал, пак ще боледуваш", а ако си се ваксинирал - "боледуваш по-леко".

Здравният експерт посочи, че българите "са се поразглезили и са забравили, че вирусните инфекции, извън грипа и коронавируса, се върнаха след премахването на маските".

"Бременните, пълните хора и възрастните са в най-голям риск. Към момента боледуват и много деца. Тези до 4-годишна възраст и тези от 4-19 години боледуват най-много, тъй като са най-мобилни", смята той. Проф. Кантарджиев обаче не подкрепя силовото въвеждане на мерки.

Той отхвърли твърденията, че ще се кандидатира за кмет на София, а също и спекулациите, че по време на работата си в Щаба за борба с Ковид-19 е получават заплата от 35 000 лв.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук