Ускорение, 13 пъти по-голямо от земното, най-вероятно е погубило живота на Милен Цветков. Според автотехническия експерт проф. Станимир Карапетков, е нужно да се проследи движението на автомобилите след удара.

Той обръща внимание на факта, че след сблъсъка колата на Цветков се е завъртяла фатално.

"Телата се отделят от мястото на седалката и отиват настрани. Като видях този случай, твърде сигурно мога да кажа, че мога да прогнозирам движението на загиналия. Тази ротация също е изиграла лоша роля. При този удар, при който може да има разкъсване на вътрешните органи, е вероятно и черепно-мозъчна травма в дясната колонка", коментира проф. Станимир Карапетков.

След зверския сблъсък колата на Милен Цветков е получила огромно ускорение, което неминуемо се отразява на пътника.

"Представете си от тази скорост 0 да достигне до някаква количествено крайна оценка – 40, 50, 60 км/ч. Това означава, че ускорението, което търпят вътрешните органи, е над 10-15 пъти над земното ускорение. Те се разширяват, сплескват се и много често се пръскат", обясни проф. Карапетков.

И направи сравнение с пилотите на изтребители. "Пилотите на изтребители търпят ускорение от порядъка от 6-5 пъти G, а това е в пъти повече", допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Карапетков е категоричен, че в този случай предпазният колан не помага. Големият въпрос сега е какво ще бъде наказанието на 22-годишния Кристиан Николов. Според бившия шеф на транспортната комисия - Настимир Ананиев, законът позволява младият водач да получи лека присъда.

"Практиката обаче показва, че обикновено при първо престъпление се получава между 2 и 3 години условно. Сега, предвид обществения натиск, може би ще има 5-6 години ефективно", смята той.

Според него автомобилът–убиец се е движил с изключително висока скорост.

"За мен лично се е карало с над 100 километра в час. Според мен около 120-130 километра", коментира Настимир Ананиев.

Единственото нещо, което би утежнило присъдата на 22-годишния Кристиан Николов, е ако се докаже, че наистина е карал под въздействието на наркотици. А днес излязоха и данните от аутопсията на Милен Цветков. От нея става ясно, че смъртта му е настъпила следствие на удара, причинил множество наранявания на вътрешните органи.

Видео: "Флагман"