Политическата сцена у нас бе белязана с множество скандали и два провалени парламента. На 14 ноември България се изправя пред нови трети избори за тази година, но този път те ще бъдат две в едно - парламентарни и президентски.

БЛИЦ потърси политическия психолог проф. Антоанета Христова за коментар на актуалната политическа обстановка в страната и нагласите към нея в момента. 

Вижте какво каза тя пред медията ни:  

- Проф. Христова, 45-тото и 46-тото Народно събрание имаха много кратък живот. Какво ги провали? 
- Тези два парламента не са родени в резултат на нормален демократичен процес. Тези два парламента се родиха на вълната на измислен сблъсък в обществото, който не се базираше на съграждане и развитие, а на принципа "стани, за да седна" и "стани, за да се предпазя, защото твоите действия ми пречат или ме заплашват".

Тогава, когато се създава изкуствена среда от хора, които не са ефективни и не възприемат демократични процес като развитие и прилагане на законност, а го разбират като революционен акт, винаги процесите започват да се определят от много случайни фактори, много ситуативни елементи и много нарушения на закона. Революцията не може да съществува по законен път, тя е нарушение.

Не случайно сега сме свидетели на постоянно нарушение на възпитанието и законността напълно подкрепяно и толерирано от тези, които са новите, работещи с двойни стандарти.

Именно заради този тип хора, които бяха изстреляни по този начин в новия парламент, двете Народни събрания са мъртво родени.  

- В такъв случай, може ли да се очаква различен резултат след следващите избори? 
- Всичките тези хора осъзнаха, че стила им до сега не ги води до успех. Очевидно е, че ще се опитат да се поправят. Новата партия на Петков и Василев е точно такъв опит. Тя е опит да се поправи грешката на демонстрираната омраза през позитивното говорене.
Проблемът при тях е, че позитивната форма не предполага позитивно съдържание, ефективно говорене за политики и не съдържа обективно признаване на положителните страни на базата (постиженията на миналото правителство), на която те стъпват. Това автоматично ги прави необективни и следователно - несъзидателни. 

Много е важно какви са съотношенията. За момента не виждам друг формат. Само устойчивите партии могат да излъчат правителство, защото имат опит и очевадно разбиране за това, че достиженията на демократичният процес и практика трябва да се развиват, а не да се торпилират. 

- Под устойчивите партии имате предвид ГЕРБ, ДПС и БСП? 
- Да. Давам го като пример. 

- Социологическите проучвания все пак вкарват Петков и Василев с доста висок процент в парламента. Кои партии ще бъдат ощетени? 
- Нормално е да ги вкарват. Те говорят много симпатично и усмихнато, млади хора са. Всичкото това има своя таргет. Когато политиката борави само с форма, не със съдържание, на въдицата могат да се хванат много хора. Обикновено хората не вникват дълбоко в смисъла, а търсят какво ще ги убеди на повърхността, а те повърхностно изглеждат убедителни - говорят незадълбочено и популистки.

Забелязах от интервюто на Кирил Петков днес, че той отговори на всички свои хора и субекти, включвайки и Радев и някои избиратели на ДБ, точно така както избирателите им искат да чуят. Той се съобразява с тяхното желание, а не с последователността и системността в политическо отношение, което трябва да се изисква от един политически актьор. 

Потърпевши ще са  "Демократична България",  "Има такъв народ", БСП, що се отнася до тези, които не харесват Корнелия Нинова и хората около Мая Манолова. 

- Забелязва се и възход при ГЕРБ, но сериозен спад при ИТН. Има ли шанс БСП да изпревари ИТН и да стане отново втора политическа сила? 
- Допускам, че БСП няма да изпревари ИТН, защото ИТН има своите гласоподаватели в чужбина, които ще покачат процентите. Същото се отнася и за ДПС. Не съм убедена, че няма да останат и на четвърто място, защото ще загубят хора и от гледна точка на сложността на гласуване, което ще засегне активността на избирателите им и от гледна точка на такива, които ще тръгнат към новата партия на Петков и Василев, защото искат да накажат Корнелия Нинова.

Въобще не съм сигурна в добрия резултат на БСП към днешна дата, но разбира се е важно какво те наричат вече добър резултат . 

ГЕРБ има много твърди избиратели в момента. Това е партията с най-формиран „твърд“ електорат, с много малка периферия. Това, което е било на 11 юли, ще продължи да бъде същото и сега. Всички, които са гласували за ГЕРБ имат позитивна новина и тя е, че техният избор се завръща и техният избор е бил правилен. Има много голяма вероятност и малко да се разшири подкрепата, като повече хора отидат да гласуват за тях през ноември

Разбира се, има много голямо значение какъв кандидат за президент ще издигне ГЕРБ. 

- Какъв кандидат трябва да издигне ГЕРБ и какви са нагласите към президента Радев в момента? 
- Има много висока степен на очакване, което може да изиграе негативна роля. Много хора в България не харесват президента Радев и затова надеждата за тях е алтернативата, която ще представи ГЕРБ. Ситуацията е сложна, защото за тях има рисков момент с издигането на кандидатурата, която ще застане срещу Радев. 

Ще видим. В момента сме в много активен политически динамичен процес. 

- Ако ГЕРБ стане първа политическа сила, каква възможност за коалиция биха имали, за да съставят правителство, след като протестните партии взеха решение да не водят никакви разговори с тях? Много алтернативни партии остават под прага на 4%. 
- Това е най-големият въпрос. Ще можем да говорим за това, когато видим кой точно ще мине прага и ще влезе в следващия парламент. 

Интервю на Никол ИВАНОВА, БЛИЦ