Предстои важно гласуване. Провеждането на избори е голямо предизвикателство в условията на пандемия - и за администрацията, и за избирателите. Това заяви пред БНТ проф. Михаил Константинов, председател на „Информационно обслужване” по повод парламентарните избори през март догодина.  

Например, от чужбина обикновено гласуват около 150 000 български граждани - какво правим с тях, как организираме сътрудничество с местните власти? Какво правим, ако правителството в страните не позволява да се гласува?, попита още професорът. 

"Гласоподавателите трябва да се разделят на потоци, както се пазарува на потоци", смята проф. Константинов. 

Предложих хора, които са изкарали вируса да разнасят преносимите урни за трудноподвижните хора. Сериозно трябва да се обмисли дали изборите да не се проведат в два дни. Този въпрос трябва да се обсъди на експертно, политическо и здравно ниво с представители на щаба, разкри председателят на „Информационно обслужване”. 

Машините са начин за гласуване в нормална обстановка,  трябва да се помисли за тяхното обезопасяване. Една машина вероятно ще бъде докосвана от 200 - 300 души в рамките на 9 часа, допълни професорът.

Страната ни се намира в тежко пандемично състояние и висока смъртност. На Запад спазват правилата, а тук убиваме близките си, завърши проф. Михаил Константинов.