Домино ефектът ще се случи, ако ЕС веднага не вземе мерки, с които да убеди хората, че Съюза е в тяхна полза. Това каза изборният експерт и анализатор проф. Михаил Константинов, пише агенция "Фокус".
Той препоръча ръководството в Брюксел да забрави за политически коректното празно говорене, в противен случай се върви към края на ЕС. „По- голям шамар от този едва ли Съюза може да получи”, коментира още експертът.

Според проф. Константинов нищо фатално няма да се случи, дори и ако ЕС се разпадне. „Тези безумни регулации, които бяха оплели държавните от ЕС, като някаква мрежа, трябва да бъдат преразгледани. Вместо да се върви към пълна интеграция и увеличаване на държавите, трябва да се върви по обратна посока – да се върне част от суверенитета“, посочи проф. Константинов.

Според него британците, които са гласували за напускане на Европейския съюз знаят, че това ще доведе до съответните икономически неизгоди. „Но при тях се задейства психологическия фактор. Те искаха да си върнат величието, да си върнат независимостта“. По думите на експерта това е сигнал, че европейците не искат да бъдат обезличавани повече. 

„Аз лично вярвам, че ЕС ще се справи с тази криза, която очевидно е най-тежката от неговото създаване. Това обаче ще стане само, ако проблемът се осъзнае“, заяви проф. Михаил Константинов. 

Той каза още, че ако ЕС се разпадне България би загубила, затова политиците трябва да предприемат необходимите мерки и да помислят за резервен вариант. Според него прогнозите, че при разпадането на Съюза ще започне война, са крайно пресилени. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!