Така както аз няма да се изказвам за това, какво трябва да правят практикуващите лекари, така и те да не се занимават с това, което правят програмистите и да оценяват тяхната работа, заяви пред "Фокус" проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на "Информационно обслужване" по повод обвиненията, че дружеството е подвело личните лекари заради електронните направления.

Интегрираната система е готова, но за да бъде вкарана в действие, са необходими няколко формални стъпки, обясни той.

"Първо – да бъдат допълнени номенклатурите в тази система. Това са списъци за дейности, за кодове, за лекарски специалности и т.н. Това ще стане в момента, в който го получим от Министерство на здравеопазването, и то бъде имплементирано в системата, тя се бъде готова за експлоатация.


Другото обаче, което е много важно, е, че да се задейства тази система, трябва да се подпише анекс към Националния рамков договор между Националния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз. Без това няма как да заработи системата'', уточни експертът.

Проф. Михаил Константинов апелира двете организации да седнат и да подпишат анекса. По негова прогноза интегрираната система ще заработи до няколко дни.