От това което научаваме, премиерът Борисов не е безсимптомен, а прекарва болестта. Министър-председателят е с лека форма на COVID-19. Това заяви в телевизионно интервю пулмологът проф. Коста Костов.

"Вероятно премиерът е с лека форма на затлъстяване, което е сериозен рисков фактор при коронавируса", уточни той,

„80% от случаите на инфектирани протичат леко и безсимптомно, не виждам нищо притеснително, че премирът е останал у дома, не мисля че трябва да се пресилва ситуацията“, посочи още проф. Костов. 

Той посочи, че чувствителността на PCR теста расте, в момента на контакта тя е почти нула, а високите стойности се достигат 48 часа преди началото на симптомите. 

„С други думи казано, това че премиерът е с позитивен тест е логично“, отбеляза професорът. 
 

„Той най – вероятно има повишен индекс на телесна маса, най-вероятно е с лека форма на затлъстяване, което е рисков фактор и то от сериозните рискови фактори, не ми е известно премиерът да има други болести“, уточни проф. Костов. 

Проф. Костов предложи и помощта си, ако премиерът има нужда от лечение и добави още, че той не трябва да бъде лекуван като Доналд Тръмп, който е приел много медикаменти, а при състоянието на Борисов това не се налага.„При американския президент са давани неща, без да има сериозни доказателства за тях – като витамин С и Д, даван е „Фамотидин“ заради „Аспирина“, мелатонин дори – вероятно има лош сън. При него са прилагани два медикамента, които наистина са били на място – тава са „Ремдисивир“ и „Дексаметазон““, обясни проф. Костов.

По думите му има данни, че Тръмп е направил пречупване в клиничната си картина – имал е лека дихателна декомпенсация и снижение концентрацията на кислород в кръвта. 

Предлагам при премиера да не стига до там, той в момента няма нужда нито от „Ремдисивир“, нито от  „Дексаметазон““, уточни пулмологът. 

Припомняме, че по-рано днес лично премиерът Борисов обяви в профила си във Фейсбук, че е тестван положително за коронавирус. Министър председателят разкри още, че чувства леко неразположение и вече е уведомил РЗИ-София за всички контактни лица.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!