“Вирусът на хепатит С е изключително красив под електронен микроскоп, но с невероятно грозни последствия. Повечето хора с години влачат инфекцията, без изобщо да подозират, че нещо нередно се случва в тялото им. Слава Богу, един от най-разпространените - хепатит А, който се предава чрез замърсени в тоалетната ръце, по изключение може да доведе до хронични здравословни проблеми.

Не е така обаче с другите два много често срещани хепатитни вируса - B и С. Трябва да е ясно, че от нелекуван хепатит С се умира. По-малко от един процент от българите, болни от хепатит С, се лекуват”, каза по време на кръгла маса, посветена на лечението на болестта, гастроентерологът във Военномедицинска академияпроф. д-р Крум Кацаров,  председател на Българското дружество по гастроентерология.

- Проф. Кацаров, защо тези вируси са толкова коварни?
- На първо място, инфекцията с години може да не даде никакви оплаквания. Но това не пречи бавно да поразява черния дроб. Най-страшните възможни последствия са свързани с тежка цироза или чернодробен рак. Една четвърт от чернодробните трансплантации в Европа се дължат на последици от хепатит С. Никак не са малко пациентите, които едва след поставянето на една от двете диагнози разбират, че причината е хепатит, от който са се заразили неясно кога, може би преди десетилетия.

Как става заразяването, кои органи са най-уязвими и има ли добри новини в лечението на болестта четете в интервюто с д-р Крум Кацаров на най-полезния здравен сайт zdrave.to