Струпването на много болни от коронавирус и съсредоточаването на вниманието само върху тях, може да доведе до криза с лечението на други болни. 

За това предупреди проф. Николай Младенов пред bTV.

Според него в един момент може да се окаже, че починалите от всякакви други заболявания са повече, отколкото тези, които са били заразени с коронавирус.

"Някак си филтрираме болните за коронавирус, забравяме, че има окноболни, травми, спешни състояния, сърдечни инциденти. Да не се окаже в един момент, че броят на хората, загинали от другите заболявания, е по-голям от умрелите с коронавирус.

Затова вариантът, който се предлага от щаба за постепенно запълване на болниците, е добър. Например "Токуда" ще има  интензивно звено с 35 легла за лечение на коронавирус. За да не се окаже така, че тези, които се нуждаят от медицинска помощ, да не я получат", коментира проф. Николай Младенов.

Той разказа и за работата си с проф. Венцислав Мутафчийски, който сега е шеф на кризисния щаб.
Двамата са колеги във ВМА и спасяват младия моторист, след което са заснети и на прословутият вече кадър от коридора на болницата.

"Бяхме супер тим, всеки в своята област беше експерт, знаеше какво прави и взаимно се търсехме, за да можем да се сработим при тежки ситуации.

Тогава приложихме една от иновациите на спешната медицина, така наречения демидж контрол. Момчето е живо и здраво и излезе на деветия ден от реанимацията. Беше с над 87% от кръвта. При неправилни действия обикновено смъртта е 100%.

Без Господ не биме могли да направим нищо. 

"Трябва да знаем, че въпреки всичко сами трябва да си помогнем, за да решим проблема с коронавирус на територията на България. 

От едната страна са действията, които предприема правителството, категорично те са правилни. От друга страна е медицината с редица практики. Ние се учим сега в крачка.

Идеята е да можем да пресеем добрите практики, да ги пренесем в България, да ги дадем на лекарите и да подпомогнем стратегическите решения на щаба", заяви още проф. Младенов.