Мини бейби бум в София и Пловдив след първия локдаун отчитат лекарите. От средата на март българите бяха изолирани в домовете си,  дори парковете и планините в началото на първия локдаун бяха затворени, предава Нова тв.

Ражданията през този месец и следващия ще покажат дали пандемията е попречила, или помогнала на семействата, които искат да имат деца.  Както стана дума Пловдив е градът с повече бебета след първия локдаун.

„В нашата болница има тенденция да се раждат повече бебета всяка година. Тя е от 5 години. До края на ноември са се родили 70 бебета повече от миналата година. До края на годината те ще бъдат повече от 100 в сравнение с 2019г.“, казва проф. Благовест Пехливанов.

Той добавя, че бременните са уплашени, но животът продължава.

„При спазване на мерките опасността може да бъде сведена до минимум. Имаме случаи на родилки, които са болни от COVID-19. Всичко протече добре и те бяха изписани от отделението“, добавя още проф. Пехливанов.

„Най-после имаме по-приятна статистика. Не може обаче да се правят големи изводи от статистиката в няколко болници“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ сексологът д-р Румен Бостанджиев. 

Той казва, че според статистиката и домашното насилие нараства в моменти като този.

„В този период една голяма част от хората откриха възможност за професионална терапевтична помощ на семейства“, добавя специалистът. Според него няма универсален съвет как да преминем леко през този период.