Първата COVID болница у нас скоро ще е факт. Това е многопрофилната болница за активно лечение "Свети Мина" в Пловдив. Тя ще бъде преобразувана поетапно през следващата седмица.

От две седмици директорът на лечебното заведение проф. Петър Петров пък е доброволец в COVID отделението.


„За съжаление, трябва да се води статистика и за косвените жертви на коронавируса. Има една страшна статистика, за хората, които ще пропуснат да получат помощ за хронични заболявания, заради страх или липса на възможност да получат лечение“, заяви проф. Петров в тв предаване.

„Надявам се да запазим кардиологичните си пациенти, които са много голям процент и ще са в отделна база. За съжаление, останалите ще трябва да ги пренасочим“, каза Петров.

Директорът на болница "Свети Мина" заяви, че е станал доброволец в отделението за болни с коронавирус, защото е искал да даде пример.

В момента в болницата има 23 болни, за които се грижат 4 лекари, 4 медсестри и 6 санитари плюс приходящи медици. В „Свети Мина“ няма платен прием.

„Изготвяме списък с цялото оборудване, което ни е необходимо за да бъдем COVID болница, за да го дадем на щаба“, обясни проф. Петров.