Топло, слънчево и много, много сухо време. Събота и неделя ще има валежи на повече места, но със силно петнист характер. Тези, които отиват на морето, следващата седмица ще се радват на много хубаво море. А някое и друго облаче през уикенда ще е за разнообразие, за да не е скучно, това заяви в ефира на bTV тази сутрин проф. Георги Рачев.

В София през уикенда ще има малко по-смутно време в следобедните часове. Тук моите колеги са допуснали една грешка, твърдейки че вторник, сряда и четвъртък следващата седмица ще имаме дъжд и гръмотевици. Няма да имаме. Компютърът е ужасно глупаво нещо, това се решава от синоптика. Случват се и такива грешки, защото е изключително проблематично да кажеш къде колко ще вали, особено през лятото, добави още колоритният климатолог.

В Хасково в сряда евентуално може да има превалявания, а температурите ще са около 30 градуса. Във Велико Търново е типично време като за Северна България - в следващите дни температурите ще достигнат 35-40 градуса.

На морето - 20 сутрин, 30 - на обед, повтарям го като будистки монах. Няма промяна. Съвсем нормално време, само за море. И по останалите морета, не само при нас, е същата работа. Докъм 20-25 август, когато се получава едно обръщане на времето, което обаче не е фатално.

Трябва да се внимава с мъртвите течения в морето, да не се влиза навътре и е безумие да се опиташ да преодолееш този ефект, дори и за здрави мъже. Морето трябва да се уважава, както и планината, иначе самонадеяността знаем как свършва.

Проф. Рачев не пропусна да внесе яснота и за времето в Европа в следващите дни:

"Засушаването в Европа продължава. Времето ще захладнее, но въпреки всичко остава много сухо. Това е много опасно, тъй като във Франция, например, има проблем с електроцентралите. Водата в реките е малко и е топла".

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук