Събраха се 5 студени дни в западната половина на България. Днес имаме много ниски температури. В София в различните части е -11 и -18 градуса. Една част от автомобилите не запалиха. Това ще бъде днес. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

Утре ще бъде в порядъка от -10 градуса в Югозападната част. После едно затопляне ни очаква до към петък. После ще има пак захлаждане, което е нормално за месеца“, уточни експертът.

Той припомни и снежния апокалипсис, който е обхванал Атина и Истанбул. Като 5-10 см е снежната покривка в гръцката столица, а в турската е забранено влизането от запад.

Според Европейския модел ни чакаше много сняг в края на седмицата. После прогнозата се промени и картата показва, че в средата на континента ще имат сняг и дъжд, а ние оставаме без валежи. Американските настояват, че този модел все пак ще се осъществи в първоначалния вариант. До 1-ви има време“, обясни той.

По думите му вече ни чакат положителни температури.

„После влизаме във февруари. Слънчо започва да е малко по-високо, денят ще надмине 10 часа. Тези студени дни ще останат в миналото. Отива си студеното време, но проблеми ще има и в Турция и в източните части на Черноморието, но температурите няма да са толкова брутални, колкото тази сутрин“, завърши той.
 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.