През предстоящата седмица очакваните валежи в страната ще са на малко места, но пък навсякъде ще е много студено и ветровито, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

Последните анализи на Американския глобален модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) сочат, че в понеделник и вторник минималните температури на Балканите ще се понижат още и ще са едни от най-ниските в Европа. 

Най-студено очакваме да е във вторник сутринта, като в отделни райони и котловини в Западна България и Средногорието температурите ще достигат до минус 11-16°С.

Времето в понеделник и вторник 

През следващите 24 часа времето в страната ще остане без съществена промяна - ще е предимно облачно и студено. Валежи от сняг очакваме в Предбалкана и в планинските райони от Западна България. Понижението на температурите ще продължи, като очакваните минимални ще са между минус 12 и минус 9°С.

Най-студено ще е в отделни котловини в Западна България и Средногорието - до минус 13°С. Вятърът в страната ще е умерен , в източната половина от страната - и временно силен от север-североизток.

През деня в понеделник валежите ще са по концентрирани в планините и предпланинските райони северно от Стара планина и там ще превалява  слаб сняг, който след обяд ще спира. 

По-съществено подобрение на времето очакваме в западните райони на страната, където облачността временно ще се разкъса. 

През деня температурите ще останат под нулата и очакваните максимални  градуси ще бъдат между минус 5° и минус 2°. Малко по-високи очакваме да са те в Югозападна и крайните Югоизточни райони – около 0°С.

Времето в планините ще е облачно и с валежи от сняг. Ще продължи да духа силен, по билата - и временно бурен вятър от североизток . По планинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Остава висок рискът от лавини на Витоша, Пирин и Рила. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 11°, на 2000 метра - около минус 15°.

По Черноморието - Облачността в източната част от страната ще е значителна. Валежи от сняг  очакваме по Южното Черноморие. Ще духа до умерен североизточен вятър и температурите ще се понижават. Падането на температурите през деня ще продължи и очакваните максимални ще бъдат между 0° и 1°.

Времето в София - През нощта срещу понеделник облачността от северозапад ще се увеличи и ще започнат нови валежи от сняг. Минималните температури в София ще са много ниски – до минус 9 – минус 11°С, а максималните – до едва минус 4°С. През деня ще е облачно с чести валежи от сняг. Временно подобрение на времето очакваме в следобедните часове.

Прогноза за ФПЧ - Не се очакват замърсявания в големите градове - нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето на Балканите – През следващото денонощие преносът на студен арктичен въздух от Европейска Русия към Балканския полуостров ще продължи. Облачността в повече райони ще е променлива с чести валежи в планинските райони. Значителни валежи от сняг очакваме в Северна Гърция, Егейско море и Северозападна Турция.

Времето във вторник 

Облачността в страната ще се разкъса, а над планинските и източните райони ще е по-често значителна и на отделни места ще превалява слаб сняг. Вятърът в Северозападна и Западна България отново ще се ориентира от северозапад и температурите чувствително ще се понижат. Сутринта във вторник ще е по-студено, особено в котловините в Западна и Централна България, където минималните температури ще са между минус 15 -17°.

След обяд ще започне слабо повишение на температурите, но дневните стойности в по-голямата част от страната ще останат ниски - между минус 4° и 1°.

В планините ще остане облачно с валежи от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 12°, на 2000 метра - около минус 17°. 

По Черноморието облачността ще се задържи значителна, с чести валежи от сняг. Вятърът в източните райони ще е от север и ще е умерен. Понижението на температурите през деня ще продължи и очакваните максимални ще бъдат между минус 3 ° и 2°.

Времето в сряда, четвъртък и петък 

В сряда над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява, но над Планинските райони, Предбалкана и Източна България  ще се задържи значителна. Започналото повишение на температурите от сряда ще продължи и през следващия дни. Максималните градуси ще се повишат и ще са между минус 4 и плюс 3°С. По-топло ще бъде в Дунавската равнина и крайните югозападни райони – до 4°С, а най-студено - в планинските райони и крайните североизточни райони - до минус 5 °С.


В четвъртък и петък времето в страната ще е без промяна. Облачността ще се разкъсва и очакваме повече слънчеви часове в Западна и Централна България. По-значителна облачност е възможна над планинските райони, където ще превалява и слаб сняг. 

Времето през почивните дни 

През нощта срещу събота от северозапад ще започнат нови валежи от сняг, които в събота ще обхванат по-голямата част от страната. По-значителни ще са валежите от сняг в Югозападна България. През деня вятърът от северозапад ще се усили и температурите чувствително ще се понижат. В планинските райони ще има условия и за виелици и навявания.

Според прогнозите на Глобалния модел GFS за средносрочна прогноза, в почините дни ни очакват ново понижение на температурите. 

Времето в неделя отново ще е с разкъсана облачност, а след обяд постепенно ще започне ново затопляне. Според последните данни на моделите, Балканите ще попадат под по-топлия сектор на средиземноморски циклон, позициониран над Адриатическо море.

В началото на февруари месец очакваме и нова значителна валежна обстановка. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.