Снеговалежите ще намалеят, в събота и неделя ще бъдат изместени в Северна България, няма да има проблеми в Карловско, където е обявено частично бедствено положение. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

По думите му средиземноморски циклон раздели България на две. В Западна - хладно с валежи, и Източна – много по-топло. В Хасково 8 градуса, Варна 8 градуса и там вали дъжд. Той ще се придвижи в Североизточна България.

Климатологът коментира и прогнозите на двата модела – европейския и американския, за дебелината на снежната покривка.

Европейският е за сериозна снежна покривка в Предбалкана - 20 см, докато американският модел вещае символична снежна покривка. Експертът посочи, че е по-склонен да вярва на европейците.

В Северна България утре и други ден би трябвало да вали много повече, отколкото в Източна България.

В следващите часове валежите ще са в Северна България и ще са преди всичко от сняг.

Очаква се сериозен средиземноморски циклон с много сняг между 3 и 5 февруари. И двата модела са категорични, че над цяла България ще вали много сняг.

Натрупалата сега снежна покривка ще се задържи най-вероятно само в северните части на страната. Температурите са малко по-ниски, но не са типично зимни – минималните са близки до 0°, уточни климатологът.

По думите му се очаква февруари да бъде също малко по-топъл от обичайното. Проф. Рачев напомни, че светлата част от деня продължава да се увеличава и това също оказва влияние на времето.

През почивните дни температурите ще се понижат още малко – минималните ще са между минус 5 и 0 градуса, а максималните – между 0 и 5.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук