Започваме пролетта с високи температури. Ще се радваме на топло време. Това беше до 13-14 часа следобед, вече навлиза една по-студена порция въздух.

Ние винаги сме харесвали Слънцето да се върти около нас, да сме центъра на вселената, но нещата ще се редуват, типично по мартенски. Така в характерния си шеговит стил проф. Георги Рачев съобщи какво време ни очаква тази сутрин в ефира на bTV.

Очаква ни един студен фронт, който не беше предвиден. Появи се почти от нищото. И по всяка вероятност ще донесе много хубави и съществени валежи в Западна България. Много съществено ще вали и утре, поне до ранните следобедни часове.

Много се надявам тези 10-20 литра на кв.м. да са изключително полезни в това време, особено за земеделците.

В София настъпва малко по-хладен въздух, особено утре. Но по-топло, отколкото е нормално за средата на март месец. През уикенда ще бъде слънчево и топло. Малко по-студен фронт ще нахлуе около 27-ми и 28-ми март, когато и температурите ще бъдат доста по-ниски.

В Пловдив ще бъде топло. Днес и утре малко по-малко валежи.

В Бургас ще е малко по-хладно. Морето оказва охлаждащо влияние на сушата, особено когато вятърът е източен. Но пък за тях идва лятото и после една изключително хубава есен.

В Добрич капките ще са повече, ще има и по-съществено застудяване, защото вятърът ще бъде посрещнат от североизток.

Плевен, както обичам да казвам, винаги е като лакмус за континенталния климат на Северна България. Виждаме какво е времето там и сме наясно. В петък, събота и неделя ще е доста по-топло време от обичайното.

Във Велико Търново също ще е топло. Пролетно, динамично време. Нищо неестествено, продължаваме да се движим над нормата. Но закъсняваме с валежи, не са достатъчни и се надявам да компенсираме, завърши с оптимизъм проф. Рачев.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук