Вече гоним 20 градуса температура на водата. Чака ни едно хубаво топло лято. Това каза пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

Той посочи, че в момента се наблюдава редуване на топъл и студен въздух, „завихряне, вълнов характер, условия за много хубави валежи събота и неделя“.

„Максимумът на гръмотевичната активност е май и юни месец“, посочи той.

„Валежите събота и неделя сериозни, поне за югозападна България. В следобедните часове, за кратко време, типичните летни превалявания. Може би ще бъдат с час-два малко по-дълги“, каза той.

Той обясни, че се очаква една „дупка“ от сряда до следващата събота с горещо време, след което пак ще има обилни валежи.

„Лятото се очаква да бъде доста топличко, дори в съвременната визия“, каза той.

Проф. Рачев прогнозира, че в периода 8-10 юни ще има 21-22 градуса по морето. „Юни месец, особено втората половина, е убийствен за море“, заяви климатологът.

„Минималните температури вече са много високи - 16-18 градуса“, подчерта той.

„Топъл месец се очертава по европейския модел.  Май ще си отиде по всяка вероятност с под нормалните валежи“, каза още проф. Рачев.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.