"Джапанките и шортите трябва винаги да са готови, защото на половината земя има морета, които стават във всеки един момент за къпане. Нашето море, макар и бавничко, върви натам. И вчера, и днес, и утре ще са убийствени дни за морето. А на плиткото човек може и да се изкъпе, защото ще се затопли", каза проф. Георги Рачев тази сутрин.  

"За съжаление ние много мърсим. Трябва да пазим не само водата, а цялата природа чиста. Хубаво е да се сещаме, когато използваме тази природна даденост. 

България има излаз на едно сладко море, чиято соленост е два пъти по-ниска от нормалната. Да не говорим за черноморската риба, която има съвсем други вкусови качества в сравнение с другата. 

В неделя по обед нахлува студен фронт, но няма да има нищо общо с онзи студен фронт, който мина и понижи температурите. Ще вали в западна България. Ще мине с понижаване на температурата и много по-малко валежи в сравнение с това, което беше преди няколко дни. Това ще определи по-лошо време за неделя, понеделник и вторник, след което отново ни чака много хубаво време. 

Прочетох някъде, че ни чака африканска жега. Този, който го е писал, няма представа какво означава това. Аз бих казал балканска жега от 33 градуса. В Испания и Мароко вече е африканска жега, там е върхът на сладоледа. Още е май месец, лятото тепърва идва. Голямата жега при нас ще дойде вторник и сряда. 

Очаква ни хубаво време до края на месеца. Юни ще започне с малко по-хладно време, но в никакъв случай студено. В източна и югоизточна България засушаването продължава, въпреки валежите, които бяха преди два дни. Не сме постигнали и половината норма от майските валежи. А на места са под 30% от месечната норма. Месецът си отива сух. 

През 2012 година беше най-култовото лято, което българската климатология помни. В София 20 поредни дни температурата не падна под 20 градуса. Излизаш сутрин и ти е вече топло, да не говорим за обед, където температурите ставаха над 30 градуса", твърди още проф. Георги Рачев.   

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.