Времето днес и през останалите дни от седмицата ще е слънчево, но в края на седмицата се очаква понижение на градусите. Това каза пред бТВ климатологът проф. Георги Рачев. 

Топло, хубаво и слънчево ще е времето, каза той, застанал пред картата с градусите за Бургас през тази седмица.

„Зимата се очаква да е топла“, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. "Тази седмица е много хубава, продължава късното октомврийско лято. В Средна Европа е много топло, най-топлият септември, откакто се водят метеорологични наблюдения", добави той.

Един огромен антициклон е заел цяла Европа. Ще мине студен фронт над Европа и ще стигне до северната част на България и ще бъде силно размит. Моделите очакват до 15 октомври едно много топло време, подчерта климатологът.

„Спокойно може да се правят не само слънчеви бани, тъй като температурата на водата е 22-23 градуса. Може да отидеш в 11:00 часа и да се прибереш в 14:00 часа. Децата поне могат да потичат на воля“, заяви професорът. 

„Сутрешните температури ще са около 10-13 градуса (б.а. за Пловдив, а в София – до 7), но като гледам учениците и моите студенти, въобще не им пука за това. Ходят си по тениски още“, добави той.

„Не виждам какво става страшно. От четвъртък, та дори от неделя, когато се очаква пак захлаждане с 1-2 градуса. Ще го понесем, но през втората половина на октомври се очакват първите слани“, каза още климатологът. 

През октомври в американския модел се очаква положителна аномалия с 1-1,5 градуса. В европейския модел 1,5-2 градуса над нормата", каза още той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук