В случая не става въпрос за изкуствена претенция, а за исторически доказуеми факти. Това е свързано с многовековна история.

В един момент имаме една новоизмислена държава и е съвсем естествено да се стигне до този момент, каза в историкът и бивш министър на културата проф. Петър Стоянович по повод българската позиция по историческите спорове със Северна Македония и ОМО "Илинден" в еврорезолюцията.

Ако в момента някой политик в Скопие застане на друга позиция, първо, ще го бият, и второ, няма да може да застане пред своите сънародници, защото той е длъжен да поддържа този мит за македонска идентичност, македонска нация, македонски език, заяви проф. Стоянович.

България не е Гърция и никога в своята държавност и последователност на отстояване на интересите няма как да ги стигнем. Още от началото на ХIХ век Гърция има много ясна политика за съдбата на Балканите. Няма как да очакваме нито от Белград, нито от Атина, нито от Скопие някой да ни потупа по рамото за това, че не признаваме нещо, което е българско. Никой нищо не ни дал даром, посочи историкът.

България най-сетне може да има правото да се държи като пълноправна европейска държава. Надявам се всички български политици да застанат зад единна позиция за Северна Македония и да защитят българската кауза като нещо естествено, отбеляза проф. Петър Стоянович.

Думите на Брюксел в еврорезолюцията са по-силни, отколкото може да се очаква в едно историческо комюнике. Докато не е ясно миналото, няма как да има бъдеще, почерта проф. Стоянович.