Бившият министър на образованието проф. Тодор Танев преди дни е загубил майка си. Това призна самият той в ефира на Нова телевизия. 

По думите му тя е загубила битката с коронавируса. 

"Преди няколко дни си отиде майка ми", заяви той в началото на гостуването си. 

"Тези мерки са абсолютно неизбежни. Това е жесток момент", коментира той. 

Проф. Танев заяви, че в случая с образованието водеща роля има министерството на здравеопазването, а не толкова министерството на образованието. 

"Няма равно на себе си присъственото обучение. Качеството на усвояване е много по-добро за учениците и за студентите. Живеем в един век, в който трябва да има гъвкавост и модулност.

Математиката и музиката се учат много лесно дистанционно, но да речем медицина - няма как да стане. Надявам се да не се стигне до нулева учебна година. Надявам се МОН и МС да избегнат това, но ако все пак стане - мисля, че все някоя страна ще направи прощъпулник в това отношение. Тогава ще се променят и политическите доводи за действията на правителствата", смята още той.

На въпрос дали ще се ваксинира, той заяви, че не е мислил по този въпрос.

"Не съм убеден, че трябва, въпреки че съм в рисковата група. Младите по-скоро трябва да мислят, защото ваксините дават някакви отклонения и се съобщават за алергични шокове", каза проф. Танев.