Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 19 октомври 2021 г. Починалите досега за октомври 2021 са 3.64 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020. Броят на областите на ниво 4 расте полека. Днес са 14 заедно с кандидатите. Половината от страната. Нов кандидат е Ловеч. Това написа във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

Ето какво анализира още той в социалната мрежа:

"Хора от област Ловеч - ПАЗЕТЕ СЕ! Разпространението на вируса при вас е дифузно и областта ви е кандидат за влизане на ниво 4 съгласно Плана на Министерството на здравеопазването. Спазвайте елементарните мерки, избягвайте местата, където се събират много хора.

Иначе, виждате голямата проблемна област в Западна България. Тези от вас, които четат редовно тези сводки, знаят, че отдавна е предсказано формирането на тази област.

В нея се очакват проблеми през тази и през следващата седмица.

В Източните Родопи и в Плевен положението вече не е толкова спокойно, там нещата полека се влошават. Кърджали е добре на общия фон.

Проблемната зона в Западна България се вижда ясно и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост.

Там се вижда обаче и нещо много неприятно - Пловдив се е запътил да става кандидат за ниво 4 съгласно скалата на риска на плана на Министерството на здравеопазването. Нека се опитам да помогна това да се предотврати.

Хора от област ПЛОВДИВ - ПАЗЕТЕ СЕ! Разпространението на вируса при вас е дифузно и областта скоро ще е кандидат за влизане на ниво 4 съгласно Плана на Министерството на здравеопазването. Спазвайте елементарните мерки, избягвайте местата, където се събират много хора.

Днес базовото репродуктивно число е 1.291. Твърде е близо до 1.3. Ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Хората на първа линия  усещат засилващия се натиск. Разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Днес 23 области са с такова разпространение", пише проф. Витанов.