Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова за пореден път призова хората да се ваксинират. Специалистът изтъкна, че младите у нас не спазват мерките и след като досега са се опазили някак си от коронавируса, при четвъртата вълна едва ли ще ги подмине.

"Определено вече сме в четвъртата вълна", каза проф. Христова. 

"При грипа имаме представителна извадка от личните лекари и е за по-кратко време, а при коронавируса не само преминава през зимния, а и през летния период, не изчезва. Това е пандемия, която е обхванала целия свят", коментира тя. 

"Вече наблюдаваме по 500 заразени на 100 000 население за две седмици. Донесох карта на страната с последните данни, които до момента не са показвани. Вече само три области имаме в жълто, някои вече са в тъмночервено. Обръчът около София се затяга, около Варна също", подчерта Христова.

Проф. Витанов показа мистериозно К-19 листче, което не е за хорски очи! ВИДЕО
 

"В момента наистина тази вълна засяга много силно младите. Това се дължи основно на Делта варианта, който заразява много хора. Доста от младите не бяха засегнати в предишните вълни, но сега вече ги заразява. Те не спазваха мерките досега, а и продължават да го правят. Не се спазва дистанция. Трябва отново да се помисли за носене на маски на открито при събирания", продължи професор Ива Христова.

"Трябва да сме подготвени, ако вълната нараства, със следващи мерки. Много жалко е, че е толкова нисък ваксинационния обхват", каза тя. 

"Категорично смъртта е при неваксинираните", отсече заплашително проф. Христов.

"Ваксинираните го изкарват много по-леко", подчерта директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Попитана каква е съдбата на ваксините с изтичащ срок, тя обясни: "Зная, че се водят преговори за подаряване или препродаване, но с това се занимава Министерството на здравеопазването". 

"Очакваме още доставки - Pfizer, Moderna и други ваксини, ако получат одобрение", каза тя.

"Насилствено ваксиниране няма, макар че много страни го въведоха. Западните страни, например, имат задължителна ваксинация за работещите в социалните домове и здравните работници. При нас няма насилствено ваксиниране", подчерта Христова. 

"Ваксинираните ще се чувстват доста по-комфортно в среда с други ваксинирани, а не в такава с кашлящи и неваксинирани", завърши проф. Ива Христова.